Hamarosan születnek a mókusok! Vigyázzunk rájuk!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Azt hihetnénk, hogy a mókusok a többi kerti állathoz hasonlóan, tavasszal látják meg a napvilágot, ám a kismókusok az év elején érkeznek, így nem árt, ha besegítünk nevelésükbe!

A mókusok leginkább erdőkben és arborétumokban láthatóak, ám városokban is találkozhatunk velük nagyobb, fákkal övezett területeken. Mivel barátkozós típus, könnyedén etethető kézből, ha a megfelelő csemegét kínáljuk fel neki. A pörköletlen földimogyoróval nem lövünk mellé, de ha nem vagyunk kéznél, akkor tobozt, makkot, mogyorót, rovarokat, gombákat és madarak tojásait eszi.

Az ősz közeledtével elkezd raktározni és a föld alá ásni különböző termékenyeket, melyeket ha van kertünk, meglepődve tapasztalunk tavasszal, amikor kihajt a hívatlan kertész által ültetett növény.

A gyűjtögetést egy téli álommal piheni ki, amikor is csökkentett testhőmérséklet mellett pihen és alszik.

Ezek a kis lények egyévesen lesznek ivarérettek s december környékén megkezdik párzási időszakukat, ami egészen június végéig eltart. Évente kétszer szaporodnak: közel negyvennapos vemhesség után 4-5 utódnak adnak életet a fák tetején kialakított fészkekben.

süssfelnap.hu - születnek a mókusok, mókus a fán, mókus az erdőben, vörös mókus

Akár etetőt is kihelyezhetünk nekik/Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kismókusok születésükkor csupán nyolc grammot nyomnak, szőrtelenek és szemüket is csak négyhetesen nyitják ki. Mivel több veszély is leselkedik erre a kis állatra, az anyamókus nem bízza a véletlenre, és több olyan fészket készít, melyeket biztonsági tartalékként tart fenn arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva költözésre lenne szükség.

Hogyan segíthetjük életüket?

A január végén-február elején születő állatok esetében az anyukát tudjuk segíteni, hiszen a szoptatás miatt megnő a táplálék iránti igénye. Tehetünk ki neki különböző pörköletlen magvakat, szentjánoskenyeret, mazsolát vagy szárított almát és répát is.

Ha a kertünkben van szerencsénk élvezni a társaságukat, figyeljünk oda, hogy a betévedő macskák ne kószáljanak a mókus fája körül, és a magokat próbáljuk mindig a magasba helyezni, így védve a mókusmama testi épségét.

Vörös barátaink télen szeretik kiásni a virághagymákat a föld alól, úgyhogy a békés együttélés érdekében tegyünk róla, hogy ne férjenek hozzá!

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Közelítjük a 30 fokot!

Szombat: Gyengén vagy közepesen felhős idő várható sok napsütéssel. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de az...

Visszatér a meleg!

Péntek: Napos idő várható gomolyfelhőkkel. Számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni, de helyenként záporeső...

A felhőkarcolók elsötétednek...

Körülbelül kétmilliárd madár repül át Texason tavasszal – és a kivilágított épületek halálos kockázatot jelentenek. A...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 26.
P
16
 
3
1mm
20%
Ápr 27.
SZ
20
 
10
Ápr 28.
V
25
 
11
Ápr 29.
H
26
 
11
Ápr 30.
K
26
 
13
Máj 01.
SZ
25
 
13
Máj 02.
CS
24
 
13
Máj 03.
P
25
 
13
Máj 04.
SZ
24
 
13

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
3.94
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe