Hamarosan születnek a mókusok! Vigyázzunk rájuk!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Azt hihetnénk, hogy a mókusok a többi kerti állathoz hasonlóan, tavasszal látják meg a napvilágot, ám a kismókusok az év elején érkeznek, így nem árt, ha besegítünk nevelésükbe!

A mókusok leginkább erdőkben és arborétumokban láthatóak, ám városokban is találkozhatunk velük nagyobb, fákkal övezett területeken. Mivel barátkozós típus, könnyedén etethető kézből, ha a megfelelő csemegét kínáljuk fel neki. A pörköletlen földimogyoróval nem lövünk mellé, de ha nem vagyunk kéznél, akkor tobozt, makkot, mogyorót, rovarokat, gombákat és madarak tojásait eszi.

Az ősz közeledtével elkezd raktározni és a föld alá ásni különböző termékenyeket, melyeket ha van kertünk, meglepődve tapasztalunk tavasszal, amikor kihajt a hívatlan kertész által ültetett növény.

A gyűjtögetést egy téli álommal piheni ki, amikor is csökkentett testhőmérséklet mellett pihen és alszik.

Ezek a kis lények egyévesen lesznek ivarérettek s december környékén megkezdik párzási időszakukat, ami egészen június végéig eltart. Évente kétszer szaporodnak: közel negyvennapos vemhesség után 4-5 utódnak adnak életet a fák tetején kialakított fészkekben.

süssfelnap.hu - születnek a mókusok, mókus a fán, mókus az erdőben, vörös mókus

Akár etetőt is kihelyezhetünk nekik/Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kismókusok születésükkor csupán nyolc grammot nyomnak, szőrtelenek és szemüket is csak négyhetesen nyitják ki. Mivel több veszély is leselkedik erre a kis állatra, az anyamókus nem bízza a véletlenre, és több olyan fészket készít, melyeket biztonsági tartalékként tart fenn arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva költözésre lenne szükség.

Hogyan segíthetjük életüket?

A január végén-február elején születő állatok esetében az anyukát tudjuk segíteni, hiszen a szoptatás miatt megnő a táplálék iránti igénye. Tehetünk ki neki különböző pörköletlen magvakat, szentjánoskenyeret, mazsolát vagy szárított almát és répát is.

Ha a kertünkben van szerencsénk élvezni a társaságukat, figyeljünk oda, hogy a betévedő macskák ne kószáljanak a mókus fája körül, és a magokat próbáljuk mindig a magasba helyezni, így védve a mókusmama testi épségét.

Vörös barátaink télen szeretik kiásni a virághagymákat a föld alól, úgyhogy a békés együttélés érdekében tegyünk róla, hogy ne férjenek hozzá!

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Hózivatarok a front mentén!

A hétfőn érkező és felettünk áthaladó hidegfront igencsak érdekes és látványos időjárási helyzetet eredményezett. Az

Januárban indulhat a...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Januárra már jócskán kiéhezünk a veteményesünkből áradó...

Mi várható a hidegfront mögött?

Kedden reggelre a front átvonul felettünk, csökken a felhőzet és kiderül az ég. A minimum hőmérséklet értéke - 6 és 0...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jan 19.
SZ
4
 
-5
Jan 20.
CS
5
 
-4
7mm
56%
25km/h
Ny
Jan 21.
P
2
 
-5
28km/h
ÉNy
Jan 22.
SZ
2
 
-5
22km/h
ÉNy
Jan 23.
V
3
 
-6
Jan 24.
H
1
 
-7
Jan 25.
K
2
 
-4
Jan 26.
SZ
3
 
-5
Jan 27.
CS
4
 
-4
Jan 28.
P
5
 
-4

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
1
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe