Elkezdődött a meteorológiai nyár!

A csillagászati naptár szerint a nyár június 21-én kezdődött és szeptember 23-án ér véget, de a meteorológiai naptár szerint a nyár június 1-jén kezdődött és augusztus 31-én fejeződik be. Mi a különbség a csillagászati és a meteorológiai naptár között?

Mikor van a csillagászati nyár?

A csillagászati naptár a Napnak a Földhöz viszonyított helyzetén alapul. A Met Office kifejti, hogy: „A csillagászati naptár a Föld forgástengelyének 23,5 fokos dőlésszöge miatt határozza meg az évszakokat a Nap körüli pályájához képest.

„A csillagászati nyári szezon dátumai évről évre változhatnak. Idén a nyár június 20-án kezdődik és szeptember 22-én ér véget”.

A csillagászati nyár a napéjegyenlőségek és a napfordulók dátumaihoz is kapcsolódik.

Mikor van a meteorológiai nyár?

A meteorológiai évszakok az évet négy évszakra osztják, amelyek mindegyike három hónapból áll. A meteorológiai évszakok meghatározása: tavasz (március, április, május), nyár (június, július, augusztus), ősz (szeptember, október, november) és tél (december, január, február). Ez azt jelenti, hogy a meteorológiai nyár mindig június 1-jén kezdődik és mindig augusztus 31-én ér véget.

Miért vannak évszakok?

A Föld különböző évszakokat él meg a Föld forgástengelyének a Nap körüli pályájához viszonyított 23,5 fokos dőlésszöge miatt. A Met Office szerint: „Ez a dőlés azt jelenti, hogy a Föld Nap körüli pályáján (a mi naptári évünkben) a földgömb bizonyos területei a Nap felé dőlnek, míg más részei „el vannak dőlve tőle”. „Ez különbséget hoz létre a napsugárzás (vagy napfény) mennyiségében, amely eléri a Föld különböző részeit, és létrehozza az ingadozások globális ciklusát, amelyet évszakoknak nevezünk.”

 

Borítókép: Adobe Stock

Közelítjük a 30 fokot!

Szombat: Gyengén vagy közepesen felhős idő várható sok napsütéssel. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de az...

Visszatér a meleg!

Péntek: Napos idő várható gomolyfelhőkkel. Számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni, de helyenként záporeső...

A felhőkarcolók elsötétednek...

Körülbelül kétmilliárd madár repül át Texason tavasszal – és a kivilágított épületek halálos kockázatot jelentenek. A...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 27.
SZ
20
 
7
Ápr 28.
V
25
 
11
Ápr 29.
H
26
 
11
Ápr 30.
K
26
 
13
Máj 01.
SZ
25
 
13
Máj 02.
CS
24
 
13
Máj 03.
P
25
 
13
Máj 04.
SZ
24
 
13

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
4.25
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe