Ilyen madarakat figyelhetsz meg ősszel a kertedben!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu nõi életmód magazinnak.

Ahogy a fák lehullajtják a lombkoronájukat, láthatóvá válnak azok a piciny madarak, amelyek az év során a levelek takarásában maradnak láthatatlanok előttünk. Melyek a leggyakoribb kerti madaraink? Azonosítsd őket!

Az etetéssel sok-sok színes, csicsergő barátot szerezhetünk, akik napi rendszerességgel látogatnak bennünket a kertben.

Házi veréb

A verebet még a madarakat egyáltalán nem ismerők is nevén tudják nevezni: a kis pattogó, barna madárka nem bánja az emberek közelségét, némelyik akár arra is hajlandó, hogy kézből vegye el a táplálékot. Kiskorukban rovarokat esznek, ám a felnőtt egyedek a gyümölcsöket és a magvakat részesítik előnyben. Főleg csapatosan láthatjuk őket, aminek általában hangot is adnak, ha akarjuk sem tudjuk figyelmen kívül hagyni jelenlétüket a kertben.

Fekete rigó

Másik jól ismert madarunk a fekete rigó. A Beatles külön dalt is szentelt ennek a csodás hangú kis állatnak, aki főleg kora este bűvöl el minket énekével. Esetükben könnyedén megkülönböztethetjük a nemeket: a hímek feketék, a tojók pedig barna színűek. Szereti a gilisztákat, de ahogy jön a tél, előszeretettel fogyasztja a bogyós terméseket is. Életét gyümölcsök, sajt, túró és zöldségek kihelyezésével segíthetjük.

Cinegefélék

A cinegéknek több fajtája is van: a világoskék, élénkebb színű kék cinegét sokan összetévesztik a fekete-sárga széncinegével. Nem hagyható ki a sorból a barátcinege sem, ami nem hívja fel magára annyira a figyelmet, mint társai, de szürke színe ellenére éneke nem marad el a többiekétől.

Tengelic

Ez a különlegesen szép madár nem is olyan régen, 2017-ben volt az Év madara. Ugyan ritkább a kertekben, mint a már említett társai, nem lehetetlen találkozni vele. Régebben a kitartás és a termékenység szimbólumaként tartották számon. Magyarországon ugyan nem veszélyeztetett, mégis védett madárnak számít: természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Vörösbegy

Ugyan Magyarországon leginkább erdőkben találkozhatunk vele, a tél közeledtével a kerti etetőkbe is bemerészkedik. Szép hangja kitűnik a többi közül, vörös hasa pedig összetéveszthetetlenné teszi. Angliában és Írországban különleges hiedelmek kötődnek ehhez a madárhoz: aki megöl egy vörösbegyet, azt egy életen át szerencsétlenség kíséri. Sokan úgy hiszik, hogy a közelünkben leszálló vörösbegyet egyik szerettünk küldte a túlvilágról, arról biztosítván minket, hogy itt van velünk.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Csökken a felhőzet!

Csütörtökön reggel a gyengén felhős erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek, számottevő mennyiségű csapadék nem...

Zivataros idő!

Szerdán reggel sokfelé lesz erősen felhős vagy borult az ég, többfelé készülni kell esőre, záporesőre, helyenként...

Ezek a trükkök madárbarátabbá...

A szélturbinák halálos kockázatot jelenthetnek a vonuló madarakra, de vannak módok a balesetek drámai csökkentésére.
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Máj 08.
SZ
19
 
15
Máj 09.
CS
22
 
13
Máj 10.
P
23
 
10
Máj 11.
SZ
23
 
12
Máj 12.
V
22
 
10
Máj 13.
H
21
 
11
Máj 14.
K
23
 
11
Máj 15.
SZ
22
 
12
7mm
56%
Máj 16.
CS
22
 
12
Máj 17.
P
24
 
13

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.86
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe