Ilyen madarakat figyelhetsz meg ősszel a kertedben!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu nõi életmód magazinnak.

Ahogy a fák lehullajtják a lombkoronájukat, láthatóvá válnak azok a piciny madarak, amelyek az év során a levelek takarásában maradnak láthatatlanok előttünk. Melyek a leggyakoribb kerti madaraink? Azonosítsd őket!

Az etetéssel sok-sok színes, csicsergő barátot szerezhetünk, akik napi rendszerességgel látogatnak bennünket a kertben.

Házi veréb

A verebet még a madarakat egyáltalán nem ismerők is nevén tudják nevezni: a kis pattogó, barna madárka nem bánja az emberek közelségét, némelyik akár arra is hajlandó, hogy kézből vegye el a táplálékot. Kiskorukban rovarokat esznek, ám a felnőtt egyedek a gyümölcsöket és a magvakat részesítik előnyben. Főleg csapatosan láthatjuk őket, aminek általában hangot is adnak, ha akarjuk sem tudjuk figyelmen kívül hagyni jelenlétüket a kertben.

Fekete rigó

Másik jól ismert madarunk a fekete rigó. A Beatles külön dalt is szentelt ennek a csodás hangú kis állatnak, aki főleg kora este bűvöl el minket énekével. Esetükben könnyedén megkülönböztethetjük a nemeket: a hímek feketék, a tojók pedig barna színűek. Szereti a gilisztákat, de ahogy jön a tél, előszeretettel fogyasztja a bogyós terméseket is. Életét gyümölcsök, sajt, túró és zöldségek kihelyezésével segíthetjük.

Cinegefélék

A cinegéknek több fajtája is van: a világoskék, élénkebb színű kék cinegét sokan összetévesztik a fekete-sárga széncinegével. Nem hagyható ki a sorból a barátcinege sem, ami nem hívja fel magára annyira a figyelmet, mint társai, de szürke színe ellenére éneke nem marad el a többiekétől.

Tengelic

Ez a különlegesen szép madár nem is olyan régen, 2017-ben volt az Év madara. Ugyan ritkább a kertekben, mint a már említett társai, nem lehetetlen találkozni vele. Régebben a kitartás és a termékenység szimbólumaként tartották számon. Magyarországon ugyan nem veszélyeztetett, mégis védett madárnak számít: természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Vörösbegy

Ugyan Magyarországon leginkább erdőkben találkozhatunk vele, a tél közeledtével a kerti etetőkbe is bemerészkedik. Szép hangja kitűnik a többi közül, vörös hasa pedig összetéveszthetetlenné teszi. Angliában és Írországban különleges hiedelmek kötődnek ehhez a madárhoz: aki megöl egy vörösbegyet, azt egy életen át szerencsétlenség kíséri. Sokan úgy hiszik, hogy a közelünkben leszálló vörösbegyet egyik szerettünk küldte a túlvilágról, arról biztosítván minket, hogy itt van velünk.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Hózivatarok a front mentén!

A hétfőn érkező és felettünk áthaladó hidegfront igencsak érdekes és látványos időjárási helyzetet eredményezett. Az

Januárban indulhat a...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Januárra már jócskán kiéhezünk a veteményesünkből áradó...

Mi várható a hidegfront mögött?

Kedden reggelre a front átvonul felettünk, csökken a felhőzet és kiderül az ég. A minimum hőmérséklet értéke - 6 és 0...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jan 19.
SZ
4
 
-5
Jan 20.
CS
5
 
-4
7mm
57%
25km/h
Ny
Jan 21.
P
2
 
-5
28km/h
ÉNy
Jan 22.
SZ
2
 
-5
22km/h
ÉNy
Jan 23.
V
3
 
-6
Jan 24.
H
1
 
-7
Jan 25.
K
2
 
-4
Jan 26.
SZ
3
 
-5
Jan 27.
CS
4
 
-4
Jan 28.
P
5
 
-4

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
1
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe