Hidegfront és forróság!

A melegedés továbbra is tart, azonban a hétvége első felében egy hidegfront okoz átmeneti megtorpanást a hőmérsékleti értékek tekintetében. A front jelentős csapadékot és lehűlést nem okoz, elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. A frontot követően, mintha mi sem történt volna, folytatódik a melegedés és egyre inkább közelítjük a 40 fokot.

Orvosmeteorológiai helyzetkép:

Pénteken gyulladásos, majd szombaton a front érkeztével már görcsös panaszokra kell számítani. Gyakori lesz a görcsös fejfájás, de izom-és hasigörcsök is felléphetnek. A változékony időben vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok jelentkezhetnek, kiugró vérnyomásértékekre és szapora szívverésre egyaránt készülni kell. Hirtelen jelentkező és 15-20 percig tartó mellkasi fájdalom esetén azonnal mentőt kell hívni. A csapadék hatására trópusi, magas páratartalmú lesz a levegő, amely erősen fülledt időt eredményez. A fülledtség fokozza a légzőszervi panaszokkal élők tüneteit, gyakoribbá válhat a légszomj, fulladás léphet fel, súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is jelentkezhet. A szombati hidegfrontot követően folytatódik a melegedés napról-napra egyre forróbb idő várható. A forróságban rosszullétekre, fáradékonyságra és figyelmetlenségre lehet számítani. A fokozott folyadékbevitel nagyon fontos, óránként legalább 1 pohár víz elfogyasztása javasolt. Amennyiben elhagyjuk az otthonunkat akár rövidebb időre is, mindenképpen vigyünk magunkkal folyadékot. A vízparti pihenést tervezünk, fontos, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, hanem húzódjunk árnyékos helyre. A szikrázóan napos időben az UV sugárzás extrém lesz, ezért a kevésbé érzékeny bőrűek is használjanak legalább 50 faktoros, jó minőségű naptejet. 

Közlekedési meteorológia:

A közlekedés során szombaton zivatarokra kell készülni. Zivatarok környezetében rossz látási viszonyokra és csökkenő menetstabilitásra kell készülni. A nyári melegben tompulnak a reflexek, fokozott odafigyelés javasolt! Most is, mint minden orvosmeteorológiai jelentésnél külön kiemeljük, hogy még 5 percre se hagyjunk gyermek, állatot vagy bármilyen élőlényt a gépjárműben, mert életveszélyes következménye lehet.

 

 

Az orvos meteorológiai helyzetkép az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) orvosmeteorológia rovatának korábbi jelentései alapján készül. Továbbá az elsődleges felhasznált irodalom : “A Kérdő-féle frontérzékenységi teszt vizsgálata és kísérlet a továbbfejlesztésre” c. szakmai publikáció (2014. november, Fülöp A., Dúll A., Mika J.)

Viharos széllel jön az újabb...

Csütörtökön reggel gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 10 és...

Hidegfront hoz felfrissülést!

A hetek óta tartó hőségnek úgy tűnik, hogy hosszabb időre vége szakad. Ma még a keleti megyékben 35 fok felett...

Kánikulában is sportolnál?...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Egy gyönyörű napsütéses nap tökéletes ahhoz, hogy kimenjünk
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 06.
SZ
28
 
17
23km/h
ÉÉNy
Júl 07.
CS
26
 
15
1mm
21%
21km/h
NyÉNy
Júl 08.
P
24
 
15
Júl 09.
SZ
27
 
15
24km/h
ÉÉNy
Júl 10.
V
25
 
13
28km/h
ÉNy
Júl 11.
H
25
 
14
23km/h
ÉNy
Júl 12.
K
27
 
16
Júl 13.
SZ
30
 
17
Júl 14.
CS
32
 
18
Júl 15.
P
33
 
19

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7.25
nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
15-20 perc
Érzékeny bőr esetén:
20-25 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
40-45 perc

A nap képe