Csiga a kertben! Működik ellene a sörcsapda? Kipróbáltuk!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A kertünk a szívünk csücske: ültetünk, gondozunk, locsolunk, ápolunk. Rémes pillanat, amikor betakarítanánk tökéletesre ért termésünket, és azzal szembesülünk, hogy megelőztek. A csiga egy olyan ellenség, amit egy kertész még az ellenségének sem kívánna. Működik ellene a sörcsapda?

A csigák ellen több védekezési módszer van. A legenda szerint összetört tojáshéjat a kertbe szórva csodát láthatunk, ám ez nem így van – hacsak nem az a csoda, hogy a csigák ezen átkelve falatoznak a kedvenc salátánkból. Mivel számukra a borotvapenge sem jelent kihívást, nem gondolhatjuk komolyan, hogy pont a tojáshéj lenne az akadály!

Számtalan készítményt árulnak, ami segíthet megszabadulni tőlük, melyek közül egy kék színű granulátum a leghatékonyabb, ám óva intenek tőle a szakértők, ugyanis nemcsak a talajnak káros, hanem az arra járó állatoknak is. Arról nem beszélve, hogy az elhalt csigákat egy sündisznó is megeheti, és így őt is elpusztítjuk.

barna meztelencsiga a kertben

Mint egy bajszos öregúr, mégis mennyit tud ártani kertünknek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akinek van türelme, késő este, eső után jár ki egy hosszú, éles bottal és arra szurkálja fel a dögöket, de van ennél jobb módszer is!

Csiga ellen sörcsapda – így működik!

Nem árulunk zsákba macskát: a sörcsapda működik. Ennek oka az, hogy ezek a kis jószágok megbolondulnak a sör illatától. Ez a nedűben található élesztőnek köszönhető, úgyhogy valójában vízbe kevert élesztővel is elérhetünk sikereket, de ha biztosra megyünk, a sör mellett döntünk, ráadásul nem a legolcsóbb fajtánál!

A legegyszerűbb, ha kiválasztunk két, teljesen egyforma műanyag poharat. Ez lehet tejfölös, tejszínes, de akár két vajas doboz is, a lényeg, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, és legyen mélységük.

Az egyiknek az aljára lyukakat fúrunk. Ehhez egy felforrósított szög is jó, csak annyi a fontos, hogy ne repedjen vagy törjön el a műanyag!

A kertben kiválasztunk pár helyet, ahol leássuk a csapdákat! Érdemes olyan pontot választani, ahol különösen vonzza valamilyen gyümölcs vagy zöldség a csigákat, így eper, saláta- és káposztafélék közelében a legérdemesebb letenni őket.

Egy kis ásóval ássunk egy akkora gödröt, amibe belefér a pohár. Tegyük bele a poharat, majd bele a másik, lyukas aljút, és pakoljuk körbe földdel úgy, hogy ne lógjon ki zavaróan. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a sör!

kerti sörcsapda a csigák ellen

Egy is peremet hagyhatunk, egy csigának sem nagy kihívás felmenni rajta / Fotó: Karsa Tímea

Most már csak várnunk kell! Ha esőt jósolnak, tegyük fölé valamit, ami nem zavarja a csigákat abban, hogy rájárjanak a nekik kikészített finomságra, de ne ázhasson be.

Nem érdemes azzal felturbózni az italt, hogy külön mérget teszünk bele, mert egyrészről felesleges, mert önmagában a sör is elég, másrészt kertünk egyéb állatai is megszenvedhetik az ötletet. Mivel ez a sárga folyadék nem méregként hat a csigákra, hanem bódító italként, így a fulladást eltekintve természetes halált halnak, méreg nem lesz a szervezetükben, így ha kiöntjük a pohár tartalmát, akár a sünök és a madarak is eltakaríthatják porhüvelyüket.

Nézzük, hogy hogyan néz ki videón a sörcsapda készítése, és az is kiderül, hogy milyen eredménnyel jártam! A videó ezen a linken keresztül tekinthető meg!

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Kiadós csapadék a láthatáron –

Szombat: A napos idő mellett intenzív lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből helyenként alakulhatnak ki záporok...

Nagy fordulat: esős idővel...

Péntek: A napos időszakok mellett megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon, a középső és déli tájakon várható záporok...

Fokozatos lehűlés veszi...

Csütörtökön reggel derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. A minimum hőmérsékelt értéke 15 és 22

Mit főzzek ma?

Főétel Tócsni
tippek-trukkok_icon

Tócsni

15-30 perc
könnyű
250-500kcal
Desszert Tejbegríz
tippek-trukkok_icon

Tejbegríz

15 perc
könnyű
-250kcal
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Szept 08.
V
32
 
23
1mm
29%
22km/h
DK
Szept 09.
H
27
 
17
20mm
65%
Szept 10.
K
22
 
13
4mm
33%
22km/h
ÉNy
Szept 11.
SZ
24
 
13
Szept 12.
CS
26
 
12
8mm
0%
Szept 13.
P
18
 
9
2mm
5%
Szept 14.
SZ
18
 
10
8mm
47%
Szept 15.
V
19
 
10
7mm
44%
Szept 16.
H
21
 
12

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
4.75
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe