75 éve nem esett ennyi eső Dubaiban!

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken kevesebb mint 24 óra leforgása alatt több mint 250 mm (körülbelül 10 hüvelyk) csapadék hullott – olvasható az állam médiahivatalának szerdai közleményében.

A csapadék, amely elöntötte az utcákat, kitépte a pálmafákat és összetörte az épületek homlokzatait, soha nem volt látható a közel-keleti országban az 1949-es feljegyzések kezdete óta. A népszerű turisztikai célpontban, Dubaiban járatokat töröltek, a forgalom leállt, iskolákat pedig bezártak. A repülőtéren végzett időjárási megfigyelések szerint kedden száz milliméter (közel 4 hüvelyk) hullott le mindössze 12 óra leforgása alatt – az Egyesült Nemzetek Szervezetének adatai szerint nagyjából annyit, mint amennyit Dubaiban általában egy egész évben regisztrálnak.

Az eső olyan hevesen és olyan gyorsan esett, hogy néhány autós kénytelen volt elhagyni járművét, mivel az árvíz megemelkedett és az utak folyókká változtak. Az ehhez hasonló extrém csapadékos események egyre gyakoribbak, ahogy a légkör felmelegszik az ember által vezérelt klímaváltozás miatt . A melegebb légkör több nedvességet képes magába szívni , mint egy törölköző, majd elárasztó eső formájában kicsengetni.

Az időjárási viszonyok egy nagyobb viharrendszerrel voltak összefüggésben, amely átszelte az Arab-félszigetet és áthaladt az Ománi-öbölön. Ugyanez a rendszer szokatlanul nedves időjárást hoz a közeli Ománba és Irán délkeleti részébe is. Ománban legalább 18-an meghaltak a heves esőzések által kiváltott hirtelen áradásokban – közölte az ország veszélyhelyzet-kezelési bizottsága . Az ománi állami hírügynökség szerint az áldozatok között iskolások is voltak.

Forrás: CNN

Zivatarokkal indul a május!

Szerdán reggel gyengén felhős vagy derült lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 6 és 15 fok...

Napos, kora nyári idő!

Kedden reggel az ország nagy részén derült lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 3 és 15 fok...

Közelítjük a 30 fokot!

Szombat: Gyengén vagy közepesen felhős idő várható sok napsütéssel. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de az...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Máj 01.
SZ
25
 
13
Máj 02.
CS
24
 
13
Máj 03.
P
25
 
13
Máj 04.
SZ
24
 
13

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
5.75
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe