„Nem kívánom a legrosszabb ellenségemnek”: Az emberek, akik egy hurrikán szemében dolgoznak

Nyugodtnak tűnhet, de a hurrikán szeme lényegében egy hatalmas csapda. A viszonylagos pihenés ezen arénáján elfutnak a heves szelek, a zivatarfelhőket napfényes kék égbolt váltja fel, és a zuhogó esőt tavaszi melegre cserélik – de csak addig, amíg a szemfal szemközti széle el nem halad a fejünk felett.

A bent fogott madaraknak gyakran kevés esélyük van a menekülésre, kénytelenek repülni a mozgó viharral, amíg ki nem merülnek. Mert a szembe nem lehet belépni vagy kilépni anélkül, hogy ne mennénk át egy 15 000 méteres (49 000 láb) magasságba emelkedő mély konvektív felhősávon . Ez a hurrikán legerősebb és legveszélyesebb része – a szemfala. A talajon a szél széllökései elérhetik a 330 km/h-t (200 mérföld/óra), ami képes embereket, autókat és otthonokat kitépni a helyükről.

„Személy szerint olyan volt, amit soha többé nem szeretnék átélni: nem kívánom a legrosszabb ellenségemnek” – emlékszik vissza a Dorian hurrikán idején William Hamilton, a Bahamák Egészségügyi Minisztériumának klímaváltozási tanácsadója.

Ennek ellenére megvannak az okai annak, hogy egyesek miért a hurrikán halálos örvényének magja felé tartanak, és nem távolodnak el. A levegőben dolgozó tudósoktól a viharvadászokig és a földi mentőszolgálatokig a vihar középpontja félelmetes és potenciálisan életmentő vonzerővel bír.

Ráadásul, mivel az éghajlatváltozás veszélyesebbé teszi a hurrikánrendszereket , nagyobb szükség van belső működésük megértésére, mint valaha. Kik tehát azok, akik e kínzó időjárási jelenségek felé veszik az irányt, és hogyan segíthetnek tapasztalataik?

Az egyetem után Holbach csatlakozott a National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) Atlanti Oceanográfiai és Meteorológiai Laboratóriumának hurrikánkutató részlegéhez. 2013 óta több mint 13 különböző hurrikánon repült át, köztük számos 4-es és 5-ös kategóriájú hurrikánon – ez a legmagasabb érték, amit egy vihar elérhet.
Az ebből fakadó érzelmek hevesek lehetnek. Amikor 2017-ben felrepült az Irma hurrikánba , Holbach nem volt biztos benne, hogy bármi, amit új szülővárosában, Miamiban a földön hagy, állva marad, amikor visszatér. „Az érzelmek furcsa keveréke volt” – emlékszik vissza. „Mindig lenyűgöz a vihar, de abban az időben rengeteg volt az idegeskedés a lakásom, a barátaim és a szomszédaim miatt is.”

Jason Dunion, a Noa-i Atlanti Oceanográfiai és Meteorológiai Laboratórium meteorológusa „40-50 különböző vihart” repült pályafutása során, és élénken emlékszik vissza 2019-ben a Dorian hurrikánnal kapcsolatos tapasztalataira. A Bahamák-szigeteket valaha elért legerősebb hurrikán , a Dorian-zuhatag. A repülési idő alatti felerősödés „elképesztő volt” – mondja.

A kockázatok ellenére a hurrikánvadászok folyamatosan visszatérnek a vihar szemébe – hiszen az általuk a National Hurricane Centernek (NHC) visszaküldött adatok felbecsülhetetlen értékűek az előrejelzők számára szerte a világon.
Különféle technológiák segítik ezt a folyamatot. A radaradók például elektromágneses impulzusokat küldenek ki, amelyek visszaverik a viharon belüli csapadékot, és segítenek dokumentálni, hogy mennyi eső esik (a nagyobb cseppek és jégesők több sugárzást szórnak szét, mint az esőcseppek).

A repülőgép szárnyára erősített lépcsős frekvenciájú mikrohullámú radiométerek (SFMR) mérik a tengeri hab és a vadvíz által kibocsátott mikrohullámú sugárzást az óceán felszínén, és ennek alapján határozzák meg a szél sebességét. Eközben a repülőgépekről indított drónok alacsonyan repülhetnek a hullámok felett – figyelemmel kísérve, hogy az energia a tengerből felfelé haladva táplálja a vihart.

Mintha több mint 20 órát fából készült hullámvasúton lennénk – Michael Biggerstaff

A hurrikán belső magjából származó megfigyelések szintén az egyik kulcsa a viharerősség gyors változásainak előrejelzésének. Az ilyen intenzitás-eltolódások előrejelzése magában foglalja a belső felhő tulajdonságainak megfigyelését, beleértve a levegő mozgását a viharon belül, mondja Ting-Yu Cha, a National Science Foundation Nemzeti Légkörkutatási Központjának légkörtudományi posztdoktori munkatársa.A viharon belüli valós idejű megfigyelés így életeket menthet meg, mondja Ting-Yu, lehetővé téve az embereknek, hogy „jóval a vihar kitörése előtt” meghozzák az evakuálási döntéseket.

 

Eredeti, angol nyelvű forrás: BBC

30 fok, majd markáns lehűlés!

Csütörtökön reggel változóan fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. A minimum hőmérsékelt értéke 9 és 16 fok...

Viharos széllel érkezik a...

Szerdán reggel sokfelé lesz erősen felhős az ég, helyenként várható eső, záporeső, néhol zivatar. A minimum hőmérséklet

Nyár végén a balkonkertben...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Amikor a legtöbb gyümölcs leérik, a friss, harsogó...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Szept 25.
SZ
21
 
14
11mm
61%
Szept 26.
CS
25
 
16
Szept 27.
P
25
 
18
31km/h
DDNy
Szept 28.
SZ
25
 
15
Szept 29.
V
20
 
10
Szept 30.
H
17
 
7
Okt 01.
K
17
 
5
Okt 02.
SZ
20
 
7
Okt 03.
CS
21
 
8
Okt 04.
P
21
 
9

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.24
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe