Mi történik a rovarokkal a téli időszakban?

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A természet a téli időszakra pihenni megy: láthatjuk a növényeken, és olyan állatokat is ismerünk, amelyek téli álmot alszanak. Nem feltétlenül tudjuk azonban, hogy mi történik a rovarokkal, hiszen ők egytől egyig eltűnnek, mégsem halnak ki. Hogyan vészelik át a telet?

A rovarvilág számos tagja megnehezíti az életünket az év során, nem így télen, amikor mind eltűnik. Már nem jönnek elő hangyák ismeretlen helyről a konyhában, nincsenek ijesztő poloskák, nem halljuk a tücsökszót, eltűnnek az idegesítő darazsak, és a méhek is kihalnak – legalábbis látszólag.

rovarok azonban különböző módszerekkel vészelik át a telet, és a saját ritmusuknak megfelelően jönnek elő, amikor már úgy érzékelik, hogy végérvényesen megérkezett a tavasz.

Mi történik a rovarokkal télen?

Tán nem is gondolnánk, de ezek az állatok több megoldást is találtak rá, hogy átvészeljék a telet. E módszer mikéntje életmódjuktól függ, így van amelyik pár madárhoz hasonlóan elköltözik, van, amelyik lárvaként vészeli át a telet, és olyan is akad, amelyik a medvéhez hasonlóan egyfajta hibernált állapotban várja a tavaszt. Sok esetben azonban nem a hideg váltja ki a különböző folyamatokat a rovarokban, hanem a napos órák számának csökkenése, majd újbóli emelkedése.

A vándorlók

Nemcsak gólyák és a fecskék választják a melegebb éghajlatot, hanem különböző rovarok is. Az Amerikában őshonos pompás királylepke például előszeretettel vándorol Mexikóba. Természetesen lassabban és erőtlenebbül halad, mint a madarak, de testsúlyának köszönhetően könnyedén fel tud feküdni egy-egy légáramlatra, így haladása nem is olyan lassú, mint elsőre gondolnánk!

A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől

A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kis lárvák

Vannak olyan egyedek is, amik lárva formájában vészelik át a fagyokat. Ehhez bár nem hibernálódnak, szükségük van arra, hogy különböző folyamatok menjenek végbe a szervezetükben. Ilyenkor a szervezetükben lévő vizet glicerinre cserélik, ami nem fagy úgy, mint a víz. Nem minden lárva képes erre, így ezek a föld mélyebb rétegeibe ásva várják a tavaszt.

Akik ébren töltik

A méhek ébren várják a tavaszt, így kénytelenek melegen tartani magukat. Ehhez minél többen összegyűlnek egy kisebb helyre, hogy melegítsék egymást, amire a szárnyaik mozgatásával segítenek rá, hiszen ezáltal emelhetik a testhőmérsékletüket, így a környezetük hőmérsékletét is. A rendelkezésükre álló méz átsegíti őket a télen, ráadásul mivel oxidálódik, így ez is termel némi meleget számukra.

Akik hibernálódnak

Vannak olyan rovarok, amelyek nem képesek sem a vándorlásra, sem arra, hogy lárvaként éljenek. A katica, a méhek és a legyek is ezzel a módszerrel vészelik át a telet. A fák kérge alatt, odúkban, kövek alatt vagy padlás rejtett zugaiban keresnek menedéket ezek a rovarok. A lárvákhoz hasonlóan csökkentik a szervezetükben lévő víz mennyiségét, és glicerint is termelnek, így megakadályozva, hogy megfagyjanak.

A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek

A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vízben

Több rovar a vízben képes csak elviselni a hideget, így a szitakötő vagy a kérész lárvája is. Ez akár a jég alatt is megtörténhet, különösen akkor, ha a víz mély, és a növények oxigént termelnek. Amikor felolvad a jég és jön a melegebb idő, folytatják fejlődésüket, és kirepülnek a vízből.

Peteként

Rovarok egy csoportja nemcsak magára gondol, hanem a jövő generációjára is, így olyan petéket tesznek le a tél elején, melyek kibírják a hideget. Az imádkozósáska vagy a kukoricagobár strapabíró tojásai átvészelik a hideget, és gyors fejlődésnek indulnak a tavaszi időszakban.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Viharossá fokozódik a szél!

Kedden reggel gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke...

Egyre fagyosabb éjszakák!

Szombaton reggel az ország nagy részén borult lesz az ég, elszórt jelleggel várható hószállingózás, gyenge intenzitású...

Többfelé szállingózhat a hó!

Hideg levegő érkezett fölénk, így a következő napokon fagyos reggelekre ébredhetünk, sőt helyenként havazás sem kizárt.
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jan 31.
K
4
 
2
4mm
25%
25km/h
ÉNy
Feb 01.
SZ
6
 
2
9mm
46%
22km/h
Ny
Feb 02.
CS
6
 
0
3mm
44%
25km/h
NyÉNy
Feb 03.
P
5
 
2
3mm
82%
Feb 04.
SZ
7
 
0
2mm
31%
26km/h
ÉÉNy
Feb 05.
V
6
 
0
Feb 06.
H
4
 
-2
24km/h
ÉNy
Feb 07.
K
3
 
-3
Feb 08.
SZ
3
 
-4
Feb 09.
CS
2
 
-3

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
1
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe