Mi történik a rovarokkal a téli időszakban?

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A természet a téli időszakra pihenni megy: láthatjuk a növényeken, és olyan állatokat is ismerünk, amelyek téli álmot alszanak. Nem feltétlenül tudjuk azonban, hogy mi történik a rovarokkal, hiszen ők egytől egyig eltűnnek, mégsem halnak ki. Hogyan vészelik át a telet?

A rovarvilág számos tagja megnehezíti az életünket az év során, nem így télen, amikor mind eltűnik. Már nem jönnek elő hangyák ismeretlen helyről a konyhában, nincsenek ijesztő poloskák, nem halljuk a tücsökszót, eltűnnek az idegesítő darazsak, és a méhek is kihalnak – legalábbis látszólag.

rovarok azonban különböző módszerekkel vészelik át a telet, és a saját ritmusuknak megfelelően jönnek elő, amikor már úgy érzékelik, hogy végérvényesen megérkezett a tavasz.

Mi történik a rovarokkal télen?

Tán nem is gondolnánk, de ezek az állatok több megoldást is találtak rá, hogy átvészeljék a telet. E módszer mikéntje életmódjuktól függ, így van amelyik pár madárhoz hasonlóan elköltözik, van, amelyik lárvaként vészeli át a telet, és olyan is akad, amelyik a medvéhez hasonlóan egyfajta hibernált állapotban várja a tavaszt. Sok esetben azonban nem a hideg váltja ki a különböző folyamatokat a rovarokban, hanem a napos órák számának csökkenése, majd újbóli emelkedése.

A vándorlók

Nemcsak gólyák és a fecskék választják a melegebb éghajlatot, hanem különböző rovarok is. Az Amerikában őshonos pompás királylepke például előszeretettel vándorol Mexikóba. Természetesen lassabban és erőtlenebbül halad, mint a madarak, de testsúlyának köszönhetően könnyedén fel tud feküdni egy-egy légáramlatra, így haladása nem is olyan lassú, mint elsőre gondolnánk!

A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől

A pompás királylepke akár a gólyák és a fecskék, melegebb éghajlatra vonul a tél elől / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kis lárvák

Vannak olyan egyedek is, amik lárva formájában vészelik át a fagyokat. Ehhez bár nem hibernálódnak, szükségük van arra, hogy különböző folyamatok menjenek végbe a szervezetükben. Ilyenkor a szervezetükben lévő vizet glicerinre cserélik, ami nem fagy úgy, mint a víz. Nem minden lárva képes erre, így ezek a föld mélyebb rétegeibe ásva várják a tavaszt.

Akik ébren töltik

A méhek ébren várják a tavaszt, így kénytelenek melegen tartani magukat. Ehhez minél többen összegyűlnek egy kisebb helyre, hogy melegítsék egymást, amire a szárnyaik mozgatásával segítenek rá, hiszen ezáltal emelhetik a testhőmérsékletüket, így a környezetük hőmérsékletét is. A rendelkezésükre álló méz átsegíti őket a télen, ráadásul mivel oxidálódik, így ez is termel némi meleget számukra.

Akik hibernálódnak

Vannak olyan rovarok, amelyek nem képesek sem a vándorlásra, sem arra, hogy lárvaként éljenek. A katica, a méhek és a legyek is ezzel a módszerrel vészelik át a telet. A fák kérge alatt, odúkban, kövek alatt vagy padlás rejtett zugaiban keresnek menedéket ezek a rovarok. A lárvákhoz hasonlóan csökkentik a szervezetükben lévő víz mennyiségét, és glicerint is termelnek, így megakadályozva, hogy megfagyjanak.

A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek

A rovarok télen különböző formáját választják a túlélésnek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vízben

Több rovar a vízben képes csak elviselni a hideget, így a szitakötő vagy a kérész lárvája is. Ez akár a jég alatt is megtörténhet, különösen akkor, ha a víz mély, és a növények oxigént termelnek. Amikor felolvad a jég és jön a melegebb idő, folytatják fejlődésüket, és kirepülnek a vízből.

Peteként

Rovarok egy csoportja nemcsak magára gondol, hanem a jövő generációjára is, így olyan petéket tesznek le a tél elején, melyek kibírják a hideget. Az imádkozósáska vagy a kukoricagobár strapabíró tojásai átvészelik a hideget, és gyors fejlődésnek indulnak a tavaszi időszakban.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken

Újra fagyhat!

Csütörtökön reggel a Dunántúlon gyengén felhős lesz az ég, a Duna vonalában felhős idő várható gyenge esővel...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 18.
CS
14
 
6
4mm
69%
Ápr 19.
P
13
 
5
Ápr 20.
SZ
14
 
3
Ápr 21.
V
14
 
4
4mm
37%
Ápr 22.
H
13
 
3
4mm
40%
Ápr 23.
K
14
 
5
Ápr 24.
SZ
16
 
6
Ápr 25.
CS
16
 
6
Ápr 26.
P
17
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
8

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.44
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe