Megerősítették: 2023 a világ legmelegebb éve volt!

A 2023-as év az eddigi legmelegebb év, amelyet az ember okozta éghajlatváltozás és a természetes El Niño időjárási esemény is felerősített.

A tavalyi év körülbelül 1,48 Celsius-fokkal volt melegebb a hosszú távú átlagnál– közölte az EU klímaszolgálata. A BBC elemzése szerint július óta szinte minden nap új globális hőmérsékleti-emelkedés tapasztalható az évszakhoz képest.

A tengerfelszín hőmérséklete a korábbi csúcsokat is megdöntötte. Ezek a globális rekordok közelebb viszik a világot a kulcsfontosságú nemzetközi klímacélok megsértéséhez.

„Nem csak az döbbent meg, hogy [2023] rekordot döntött, hanem az az érték, amellyel a korábbi rekordokat megdöntötte”

– jegyzi meg Andrew Dessler, a Texas A&M Egyetem légkörtudományi professzora.

Köztudott, hogy a világ sokkal melegebb, mint 100 évvel ezelőtt , mivel az emberek folyamatosan rekord mennyiségű üvegházhatású gázt, például szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe. De 12 hónappal ezelőtt egyetlen jelentős tudományos szervezet sem jósolta, hogy 2023 a feljegyzések legmelegebb éve lesz, a Föld éghajlatának bonyolult viselkedése miatt. A világ 2023 második felében figyelemreméltó, szinte töretlen napi rekordsorozatba kezdett.

A BBC Copernicus Climate Change Service adatainak elemzése szerint több mint 200 napon új napi globális hőmérsékleti rekord született.

Ez a közelmúltbeli hőmérséklet-emelkedés főként az El Niño-körülményekre való gyors átálláshoz köthető, amely a hosszú távú emberi eredetű felmelegedés mellett következett be.

Az El Niño egy természetes esemény, amikor a Csendes-óceán keleti részének melegebb felszíni vizei további hőt bocsátanak ki a légkörbe. A levegő hőmérséklete azonban szokatlanul korán megemelkedett ebben az El Niño fázisban – a teljes hatás csak 2024 elején várható, miután az El Niño elérte a maximális erejét.

A 2023-as melegség másik figyelemre méltó jellemzője, hogy nagyjából világszerte érezhető. Ez a globális rekord meleg 2023-ban számos szélsőséges időjárási eseményt rontott a világ nagy részén – az intenzív hőhullámoktól és erdőtüzektől Kanadában és az Egyesült Államokban, a hosszan tartó szárazságig, majd áradásokig Kelet-Afrika egyes részein.

„Ezek nem csak statisztikák” – mondja Petteri Taalas professzor, a Meteorológiai Világszervezet 2016 és 2023 közötti főtitkára. „Az extrém időjárás nap mint nap tönkreteszi az életeket és a megélhetést.”

A cikk forrása: BBC

Csapadékos lesz a hétvége!

Szombaton reggel több helyen lesz erősen felhős az ég, a Dunántúlon és a főváros térségében várható gyenge eső...

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 20.
SZ
12
 
6
Ápr 21.
V
12
 
5
10mm
83%
21km/h
ÉÉNy
Ápr 22.
H
12
 
3
Ápr 23.
K
15
 
6
4mm
0%
Ápr 24.
SZ
12
 
4
4mm
5%
Ápr 25.
CS
16
 
6
Ápr 26.
P
16
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
9
Ápr 28.
V
22
 
10

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.75
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe