Megerősítették: 2023 a világ legmelegebb éve volt!

A 2023-as év az eddigi legmelegebb év, amelyet az ember okozta éghajlatváltozás és a természetes El Niño időjárási esemény is felerősített.

A tavalyi év körülbelül 1,48 Celsius-fokkal volt melegebb a hosszú távú átlagnál– közölte az EU klímaszolgálata. A BBC elemzése szerint július óta szinte minden nap új globális hőmérsékleti-emelkedés tapasztalható az évszakhoz képest.

A tengerfelszín hőmérséklete a korábbi csúcsokat is megdöntötte. Ezek a globális rekordok közelebb viszik a világot a kulcsfontosságú nemzetközi klímacélok megsértéséhez.

„Nem csak az döbbent meg, hogy [2023] rekordot döntött, hanem az az érték, amellyel a korábbi rekordokat megdöntötte”

– jegyzi meg Andrew Dessler, a Texas A&M Egyetem légkörtudományi professzora.

Köztudott, hogy a világ sokkal melegebb, mint 100 évvel ezelőtt , mivel az emberek folyamatosan rekord mennyiségű üvegházhatású gázt, például szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe. De 12 hónappal ezelőtt egyetlen jelentős tudományos szervezet sem jósolta, hogy 2023 a feljegyzések legmelegebb éve lesz, a Föld éghajlatának bonyolult viselkedése miatt. A világ 2023 második felében figyelemreméltó, szinte töretlen napi rekordsorozatba kezdett.

A BBC Copernicus Climate Change Service adatainak elemzése szerint több mint 200 napon új napi globális hőmérsékleti rekord született.

Ez a közelmúltbeli hőmérséklet-emelkedés főként az El Niño-körülményekre való gyors átálláshoz köthető, amely a hosszú távú emberi eredetű felmelegedés mellett következett be.

Az El Niño egy természetes esemény, amikor a Csendes-óceán keleti részének melegebb felszíni vizei további hőt bocsátanak ki a légkörbe. A levegő hőmérséklete azonban szokatlanul korán megemelkedett ebben az El Niño fázisban – a teljes hatás csak 2024 elején várható, miután az El Niño elérte a maximális erejét.

A 2023-as melegség másik figyelemre méltó jellemzője, hogy nagyjából világszerte érezhető. Ez a globális rekord meleg 2023-ban számos szélsőséges időjárási eseményt rontott a világ nagy részén – az intenzív hőhullámoktól és erdőtüzektől Kanadában és az Egyesült Államokban, a hosszan tartó szárazságig, majd áradásokig Kelet-Afrika egyes részein.

„Ezek nem csak statisztikák” – mondja Petteri Taalas professzor, a Meteorológiai Világszervezet 2016 és 2023 közötti főtitkára. „Az extrém időjárás nap mint nap tönkreteszi az életeket és a megélhetést.”

A cikk forrása: BBC

Nyugaton felhős, keleten napos

Csütörtökön reggel a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, másutt gyengén felhős időre ébredhetünk. A nyugati...

Mire jó a sólámpa? A lakás...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. A sólámpát bizonyosan sok lakásban megcsodáltuk már akár...

Reggel fagyos, délután...

Szerdán reggel a Dunántúlon sokfelé lesz erősen felhős vagy borult az ég, másutt gyengén felhős, derült idő várható...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Okt 18.
P
16
 
7
Okt 19.
SZ
16
 
9
Okt 20.
V
16
 
1
Okt 21.
H
16
 
3
Okt 22.
K
17
 
4
Okt 23.
SZ
17
 
5
Okt 24.
CS
17
 
5
Okt 25.
P
16
 
5
Okt 26.
SZ
15
 
6

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.5
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe