Márciusi teendők a kertben – Indul a szezon!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Márciusban már egyre több tennivalónk van a kertben, és mivel még a hónap elején járunk, bőven nem késtünk el semmivel!

A március az első olyan hónap az évben, amikor már bőven akad teendő a kertben. A természet látványosan elkezd éledni, így egyre több feladatot adva nekünk.

Márciusi teendők a kertben

Mindenképpen kövessük figyelemmel az időjárást, hiszen márciusban is beüthet egy komolyabb fagy, de általánosságban elmondható, hogy ebben a hónapban megragadhatjuk a metszőóllót, hiszen az sem jó, ha túl későn fogunk neki a kerti munkáknak!

Metsszünk!

Bár már februárban is megejthettük például a hortenzia metszését, márciusban sem vagyunk elkésve vele. A fákat és bokrokat szabadítsuk meg az apró és elszáradt ágacskáktól. Akár az örökzöld rozmaringbokornak is formát adhatunk a hónap végén, mert ahogy a többi növény, ez is most ébred fel a téli álmából. Ebben az esetben azonban alaposan figyeljük meg az időjárásjelentést, mert ez a növény frissen metszve nehezen bírja a fagyot. Ne feledjük, hogy a vágás által egyfajta sebet ejtünk a fán, ezért ha a levágott ág helyén egy, nagyjából ötforintos nagyságú sebet látunk, kenjük le fasebkezelő-géllel! Két fa metszése közt töröljük át az eszközöket alkohollal átitatott ronggyal, így elkerülve, hogy egy esetleges fertőzést adjunk át a fáknak.

metszés és metszőolló

A márciusi kerti teendők egyik legfontosabbika a metszés és a sebgyógyítás / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ültessünk!

Ha komolyabb hidegek már nem várhatóak, ideális a hónap arra, hogy facsemetéket és bokrokat ültessünk. Bár előnnyel indulnak a csemeték egy őszi ültetéstől, a tavaszi időszakban is kiválóan meg tudnak erősödni. Figyeljünk oda, hogy a gödör, amibe ültetjük a fákat legalább 60 centiméter mély legyen! Ha behelyezzük a fát és visszalapátoljuk a földet, alaposan locsoljuk meg kertünk új lakóját és ügyeljünk rá, hogy mindig legyen nedves a földje, mert csakis ezáltal fognak megfelelően fejlődni a gyökerei.

A palántázásnak is nekiállhatunk és a kertben is elvethetjük a retek- és borsómagokat, valamint a hagymafélék is a földbe kerülhetnek. Műanyagpoharakba ültethetünk paprikát, paradicsomot, uborkát, cukkinit és padlizsánt is, hiszen ezeknek kell idő, míg termést hoznak.

Permetezzünk!

A permetezés sem elhanyagolható, és ha februárban kihagytuk, most feltétlenül tegyük meg, mert ezáltal elejét vehetjük annak, hogy rovarok sokasága lepje el fáinkat. Ezt a műveletet fagytól függetlenül elvégezhetjük, és fontos, hogy két-három hét múlva ismételjük meg!

Szellőztessünk!

A március tökéletes arra, hogy a gyepet is rendbe tegyük! Ehhez gereblyézzük fel az esetlegesen hátramaradt faleveleket, majd levegőztetővel menjünk át a füvön. Ez különösen az árnyékos helyeken fontos, ahol a moha agresszívebben terjed a fű között.

Amennyiben kevés csapadékot tapasztalunk, megkezdhetjük a növények locsolását, mert később meghálálják a gondoskodást. Ez különösen a fák esetében fontos, amik ebben az időszakban már dolgoznak azon, hogy leveleik és virágaik legyenek.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Csapadékos lesz a hétvége!

Szombaton reggel több helyen lesz erősen felhős az ég, a Dunántúlon és a főváros térségében várható gyenge eső...

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 20.
SZ
12
 
5
6mm
58%
Ápr 21.
V
11
 
5
6mm
61%
Ápr 22.
H
13
 
3
Ápr 23.
K
13
 
6
4mm
61%
21km/h
ÉÉK
Ápr 24.
SZ
11
 
3
5mm
45%
23km/h
NyÉNy
Ápr 25.
CS
14
 
4
Ápr 26.
P
18
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
9
Ápr 28.
V
23
 
11
Ápr 29.
H
25
 
12

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.75
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe