Márciusi teendők a kertben – Indul a szezon!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Márciusban már egyre több tennivalónk van a kertben, és mivel még a hónap elején járunk, bőven nem késtünk el semmivel!

A március az első olyan hónap az évben, amikor már bőven akad teendő a kertben. A természet látványosan elkezd éledni, így egyre több feladatot adva nekünk.

Márciusi teendők a kertben

Mindenképpen kövessük figyelemmel az időjárást, hiszen márciusban is beüthet egy komolyabb fagy, de általánosságban elmondható, hogy ebben a hónapban megragadhatjuk a metszőóllót, hiszen az sem jó, ha túl későn fogunk neki a kerti munkáknak!

Metsszünk!

Bár már februárban is megejthettük például a hortenzia metszését, márciusban sem vagyunk elkésve vele. A fákat és bokrokat szabadítsuk meg az apró és elszáradt ágacskáktól. Akár az örökzöld rozmaringbokornak is formát adhatunk a hónap végén, mert ahogy a többi növény, ez is most ébred fel a téli álmából. Ebben az esetben azonban alaposan figyeljük meg az időjárásjelentést, mert ez a növény frissen metszve nehezen bírja a fagyot. Ne feledjük, hogy a vágás által egyfajta sebet ejtünk a fán, ezért ha a levágott ág helyén egy, nagyjából ötforintos nagyságú sebet látunk, kenjük le fasebkezelő-géllel! Két fa metszése közt töröljük át az eszközöket alkohollal átitatott ronggyal, így elkerülve, hogy egy esetleges fertőzést adjunk át a fáknak.

metszés és metszőolló

A márciusi kerti teendők egyik legfontosabbika a metszés és a sebgyógyítás / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ültessünk!

Ha komolyabb hidegek már nem várhatóak, ideális a hónap arra, hogy facsemetéket és bokrokat ültessünk. Bár előnnyel indulnak a csemeték egy őszi ültetéstől, a tavaszi időszakban is kiválóan meg tudnak erősödni. Figyeljünk oda, hogy a gödör, amibe ültetjük a fákat legalább 60 centiméter mély legyen! Ha behelyezzük a fát és visszalapátoljuk a földet, alaposan locsoljuk meg kertünk új lakóját és ügyeljünk rá, hogy mindig legyen nedves a földje, mert csakis ezáltal fognak megfelelően fejlődni a gyökerei.

A palántázásnak is nekiállhatunk és a kertben is elvethetjük a retek- és borsómagokat, valamint a hagymafélék is a földbe kerülhetnek. Műanyagpoharakba ültethetünk paprikát, paradicsomot, uborkát, cukkinit és padlizsánt is, hiszen ezeknek kell idő, míg termést hoznak.

Permetezzünk!

A permetezés sem elhanyagolható, és ha februárban kihagytuk, most feltétlenül tegyük meg, mert ezáltal elejét vehetjük annak, hogy rovarok sokasága lepje el fáinkat. Ezt a műveletet fagytól függetlenül elvégezhetjük, és fontos, hogy két-három hét múlva ismételjük meg!

Szellőztessünk!

A március tökéletes arra, hogy a gyepet is rendbe tegyük! Ehhez gereblyézzük fel az esetlegesen hátramaradt faleveleket, majd levegőztetővel menjünk át a füvön. Ez különösen az árnyékos helyeken fontos, ahol a moha agresszívebben terjed a fű között.

Amennyiben kevés csapadékot tapasztalunk, megkezdhetjük a növények locsolását, mert később meghálálják a gondoskodást. Ez különösen a fák esetében fontos, amik ebben az időszakban már dolgoznak azon, hogy leveleik és virágaik legyenek.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Meleg idő, zivatarokkal!

Kedden reggel gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 0 és 8 fok...

20 fok és napsütés - ilyen...

Szombaton reggel gyengén felhős vagy derült lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke -6 és +3 fok

Jön a meleg!

Pénteken reggel derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke -2 és -7 fok...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Márc 20.
H
17
 
8
Márc 21.
K
17
 
10
Márc 22.
SZ
19
 
5
Márc 23.
CS
22
 
7
Márc 24.
P
22
 
11
3mm
39%
21km/h
DDNy
Márc 25.
SZ
18
 
8
23km/h
NyÉNy
Márc 26.
V
19
 
8
7mm
53%
Márc 27.
H
12
 
3
6mm
45%
29km/h
ÉNy
Márc 28.
K
13
 
4
22km/h
ÉNy
Márc 29.
SZ
14
 
5

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.29
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe