Kitört egy ismert vulkán!

A mai napon kitört az izlandi Fagradalsfjall vulkán. A szélesebb Fagradalsfjall vulkáni rendszer a Reykjanes-félsziget déli részén eruptív repedésekből (hasadékraj), kúpokból és lávamezőkből áll. A Fagradalsfjall melletti területen 2021 februárja óta erős szeizmikus válság kezdődött, amelyet a magma kis mélységben történő behatolásaként értelmeztek. Ez vezetett a vulkán első történelmi kitöréséhez 2021. március 19-én.

A Global Volcanism Project adatbázisában használt izlandi vulkánok katalógusa szerint a Fagradalsfjall hasadékraj a nagyobb Krýsuvík–Trölladyngja vulkáni rendszer délnyugati ágának vagy másodlagos részének tekinthető. Különböző publikációk szerint, a Fagradalsfjall-t saját vulkáni rendszernek (vagy tágabb értelemben vett vulkánnak) tekinthető. 

A vulkán szerda délután tört ki újból, a kitörésre már számítani lehetett az elmúlt napokon. Az Izlandi Meteorológiai szolgálat felhívja mindenki figyelmét a kitörés helye közelében hirtelen fellépő gázszennyezésre. A kitörés, amely tegnap kezdődött, Merardalirban folytatódik. Körülbelül 400 földrengést mértek, és ezek kevesebbek és kisebbek, mint a kitörés előtt. Ez várható, ha összehasonlítjuk a tavalyi Fagradalsfjall kitöréssel. ” Valószínű, hogy a gázkibocsátás miatt szennyezés észlelhető, és az embereknek erősen javasoljuk, hogy további értesítésig ne közelítsék meg a kitörést, mivel a helyzet bizonytalan. A tudósok értékelik a kitörést az új helyen, és holnap felállítják a gázmonitorokat.” – olvasható a Meteorológiai Szolgálat weboldalán.

Ma 13:18 GMT-kor a láva áradni kezdett a Reykjanes-félszigeten, Grindavík városának közelében lévő Fagradalsfjall körüli talajhasadékból. A kitörés az elmúlt napok intenzív szeizmikus tevékenységét követi. A kitörés helyszíne közel áll a tavalyi kitöréshez, amely körülbelül hat hónapig tartott. Az izlandi meteorológiai szolgálat szerint a repedés pontos helye Meradalirban található, körülbelül 1,5 km-re északra a Stóri-Hrútur-hegytől. A terület Izland délnyugati részén található, körülbelül 15 km-re a Keflavik nemzetközi repülőtértől és körülbelül 25 km-re Reykjavík nagyvárosi területétől. A kitörés viszonylag kicsinek tekinthető, és elhelyezkedéséből adódóan csekély a lakott területek vagy a kritikus infrastruktúra veszélyeztetettsége. Előfordulhat azonban, hogy a gázkibocsátás miatt szennyezés észlelhető, ezért nem tanácsos az embereknek a helyszínre látogatni. 

Jelenleg nem volt fennakadás az Izlandra induló és onnan induló járatokon, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva állnak. A kitörést repedéskitörésnek minősítik (gyakran izlandi típusúnak nevezik), és általában nem eredményez nagy robbanásokat vagy jelentős hamutermelést a sztratoszférában.

forrás: https://en.vedur.is/

Heves viharok jöhetnek...

Csütörtökön még nyugodt időben van részünk, ez azonban nem tart sokáig. Szombaton egy nagyon heves hidegfront robog át...

Tikkasztó hőség a heves...

Csütörtökön reggel derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 16...

Megvan, mikor tetőzik a hőség!

Jelenleg melegedés zajlik, napról-napra egyre magasabb hőmérsékleti értékeket mérhetünk. A melegadvekció a következő...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Aug 18.
CS
37
 
21
Aug 19.
P
40
 
23
8mm
80%
Aug 20.
SZ
29
 
17
3mm
5%
Aug 21.
V
25
 
15
8mm
77%
Aug 22.
H
24
 
15
2mm
48%
Aug 23.
K
26
 
16
Aug 24.
SZ
29
 
16
Aug 25.
CS
29
 
17
Aug 26.
P
30
 
17

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
6.5
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe