Fák millióit kell felégetnünk…

Ronald Christie-nek 130 millió fa nő a morayi faiskolájában, de attól tart, hogy sokat el kell pusztítani az állami finanszírozás megszorítása miatt.

A palántákat új erdőterületekre nevelték a skót kormány növekvő erdőgazdálkodási céljainak részeként, amelyek kritikusak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. De mivel a költségvetést most megnyirbálják, Christie úr azt jósolja, hogy a piac kiszárad, és a szakképzett munkavállalók el fognak fogyni. Azt akarja, hogy a miniszterek újragondolják a megszorításokat, amelyek véleménye szerint hosszú távon károsak lesznek az ágazatban.
Az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásai részeként a skót kormány az idei évtől évi 18 000 hektárra kívánja növelni a faültetést, ami körülbelül 28 millió fát jelentene Dundee-nél körülbelül háromszor nagyobb területen.
A decemberi költségvetésben azonban bejelentették, hogy a finanszírozást 41%-kal, 77,2 millió fontról 45,4 millió fontra csökkentik. A miniszterek elismerték, hogy ez valószínűleg csak 9000 hektárt jelent az áprilistól kezdődő évben.
Christie úr, a 200 éve működő Christies of Fochabers tulajdonosa “abszolút sokkolónak” nevezte a vágásokat. Azt mondta: „A kormány arra ösztönzött bennünket, hogy fákat termesszünk, hogy elérjük ezt a 18 000 hektáros célt. “A fák termesztése hároméves ciklust vesz igénybe, és hacsak a következő hetekben nem kapunk tájékoztatást arról, hogy van-e rendelkezésre álló finanszírozás, ezt az egész tételt meg kell semmisíteni.”
Skócia élen járt a faültetésben, és több új erdőt hozott létre, mint az Egyesült Királyság többi része együttvéve. Ezt nagyrészt az okozza, hogy nagyobb a szántóföldi gazdálkodásra alkalmatlan földterület. Mivel a fák növekedésük során felszívják a szén-dioxidot a légkörből, az erdők kulcsfontosságú összetevői az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.
A végső cél az, hogy Skóciában a faállomány 19%-áról 25%-ra nőjön.
Ám az elmúlt években a skót miniszterek következetesen elmulasztották a faültetési és az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó célkitűzéseiket. Az erdészeti ágazat szerint a legutóbbi kivágások növelni fogják a szakadékot a célok és az eredmények között. 2021-ben az Egyesült Királyságban 20 000 embert foglalkoztattak az erdészeti ágazatban, és ez a szám évről évre nő. De most úgy érzi, hogy az ipar bizonytalanságba került. A terjeszkedést tervezve ambícióit erősen visszafogottnak találta.
Forrás: BBC

Extrém: 20 foknál is melegebb...

Szombat: A reggeli órákban az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, záporeső...

Esővel érkezik az enyhülés!

Péntek: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen várható eső, záporeső. A déli irányú szelet élénk és erős...

Megerősítették: 2023 a világ...

A 2023-as év az eddigi legmelegebb év, amelyet az ember okozta éghajlatváltozás és a természetes El Niño időjárási...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Feb 26.
H
15
 
9
8mm
79%
Feb 27.
K
15
 
9
Feb 28.
SZ
17
 
6
Feb 29.
CS
17
 
6
Márc 01.
P
17
 
7
Márc 02.
SZ
16
 
6
Márc 03.
V
16
 
6
Márc 04.
H
17
 
6
Márc 05.
K
17
 
7

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
1.75
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe