Éhen fogunk halni a klímaváltozás miatt?

Lehetséges lesz táplálni a bolygót egy melegebb világban? merül fel a kérdés sokunkban.

A kulcsfontosságú termények, például a gabonafélék termelését súlyosan érintheti a hőhullám és a szárazság. A Climate Now jelen kiadása azzal foglalkozik, hogy a tudósok feltárják-e a legellenállóbb növények titkait annak érdekében, hogy élelmiszereinket „klímaállóvá” tegyék.

Valóban sokat tanulhatunk a természettől, ha betekintünk a különböző környezetekbe, és megnézzük, hogy a növények természetes környezetükben hogyan birkóznak meg az őket ért stresszekkel. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy globálisan a rekord harmadik legmelegebb júniusát éltük meg, a hőmérséklet 0,3 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát. Európában júniusban rendkívüli hőhullám volt, Európa számos részén egyéni hőmérsékleti rekordok születtek, többek között az észak-norvégiai Banaknál 32,5 fok – ez csaknem 20 fokkal meghaladja a júniusi átlagot. A múlt hónapban Észak-Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban is súlyosabbá vált a szárazság. 

Találhatunk-e olyan gabonaféléket, amelyek ellenállnak a klímaváltozás hatásainak?

Ahogy felmelegedő bolygónk népessége növekszik, szükségünk lesz olyan búza- és árpafajtákra, amelyek jobban megbirkóznak a hőhullámokkal és a szárazsággal. Az ilyen gabonafélék jelentik élelmiszerrendszerünk alapját, mivel alapvető táplálékot biztosítanak az emberek és az állatok számára. A probléma az, hogy a klímaváltozás hatásai már most is csökkentik ezeknek a növényeknek az élelmiszertermelő képességét. “A terméskiesést például az indiai szélsőséges hőség vagy az Európában tapasztalt aszály okozza. Az éghajlatváltozásról jelenlegi ismereteink alapján ezek az események gyakrabban fordulnak elő a jövőben” – mondja Wilma biológus. van Esse, a Wageningeni Egyetem növényfejlődésbiológiájának adjunktusa.

Nincs vesztegetni való idő, mert évtizedekig is eltarthat a magas stresszhatás mellett elfogadható termést produkáló új növényfajták azonosítása. Ez azt jelenti, hogy az árpa különböző változatait a világ minden tájáról különböző szintű hőhullámoknak és szárazságnak teszik ki ellenőrzött környezetben. A növények életkoruktól függően eltérően reagálnak.

“Tehát, ha például a szárazság a fejlődés korai szakaszában következik be, egy növény kevesebb oldalhajtást fejleszt ki. De ha a fejlődés későbbi szakaszában – szárazság vagy hőség – jelentkezik, akkor a végén kevesebb magunk lesz” – mondja van Esse.

A hozam magas szinten tartásához egészséges gyökerekre is szükség van, és az árpa sok változata nem tud jól fejlődni, és nem tudja biztosítani a szükséges magas termőképességet, ha száraz talajban nő. Viola Willemsen, a Wageningeni Egyetem növényfejlesztési biológiájának docense a legrezisztensebb gyökérrendszerek genetikai tulajdonságainak azonosítására törekszik. “Ezeket a változatokat szerte a világon gyűjtik, különböző magasságokban, különböző éghajlatokon és különböző hőmérsékleteken. Mi pedig azt tesszük, hogy megnézzük ezeket a gyökérrendszereket különböző körülmények között – tehát vízzel és víz nélkül -, és megnézzük, melyik viselkedik a legjobban. “

Vajon találunk-e valaha olyan termékeny gabonaféléket, mint a mostaniak, miközben képesek leszünk megbirkózni az éghajlatváltozással is? “Klímaálló növények – mik ezek? Ez egy jó kérdés, mert ha ellenállnak a szárazságnak, az árvíznek vagy ellenállnak a hőnek… ez gyakran nem így van. Tehát olyan fajtát találni, amely mindent túlél, valószínűleg nem lehetséges.” mondja Willemsen.

A cikk eredeti, angol nyelvű forrása itt olvasható: https://www.euronews.com; By Jeremy Wilks

Heves viharok jöhetnek...

Csütörtökön még nyugodt időben van részünk, ez azonban nem tart sokáig. Szombaton egy nagyon heves hidegfront robog át...

Tikkasztó hőség a heves...

Csütörtökön reggel derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 16...

Megvan, mikor tetőzik a hőség!

Jelenleg melegedés zajlik, napról-napra egyre magasabb hőmérsékleti értékeket mérhetünk. A melegadvekció a következő...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Aug 18.
CS
37
 
21
Aug 19.
P
40
 
23
8mm
80%
Aug 20.
SZ
29
 
17
3mm
5%
Aug 21.
V
25
 
15
8mm
77%
Aug 22.
H
24
 
15
2mm
48%
Aug 23.
K
26
 
16
Aug 24.
SZ
29
 
16
Aug 25.
CS
29
 
17
Aug 26.
P
30
 
17

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
6.5
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe