Csiga a kertben! Működik ellene a sörcsapda? Kipróbáltuk!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A kertünk a szívünk csücske: ültetünk, gondozunk, locsolunk, ápolunk. Rémes pillanat, amikor betakarítanánk tökéletesre ért termésünket, és azzal szembesülünk, hogy megelőztek. A csiga egy olyan ellenség, amit egy kertész még az ellenségének sem kívánna. Működik ellene a sörcsapda?

A csigák ellen több védekezési módszer van. A legenda szerint összetört tojáshéjat a kertbe szórva csodát láthatunk, ám ez nem így van – hacsak nem az a csoda, hogy a csigák ezen átkelve falatoznak a kedvenc salátánkból. Mivel számukra a borotvapenge sem jelent kihívást, nem gondolhatjuk komolyan, hogy pont a tojáshéj lenne az akadály!

Számtalan készítményt árulnak, ami segíthet megszabadulni tőlük, melyek közül egy kék színű granulátum a leghatékonyabb, ám óva intenek tőle a szakértők, ugyanis nemcsak a talajnak káros, hanem az arra járó állatoknak is. Arról nem beszélve, hogy az elhalt csigákat egy sündisznó is megeheti, és így őt is elpusztítjuk.

barna meztelencsiga a kertben

Mint egy bajszos öregúr, mégis mennyit tud ártani kertünknek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akinek van türelme, késő este, eső után jár ki egy hosszú, éles bottal és arra szurkálja fel a dögöket, de van ennél jobb módszer is!

Csiga ellen sörcsapda – így működik!

Nem árulunk zsákba macskát: a sörcsapda működik. Ennek oka az, hogy ezek a kis jószágok megbolondulnak a sör illatától. Ez a nedűben található élesztőnek köszönhető, úgyhogy valójában vízbe kevert élesztővel is elérhetünk sikereket, de ha biztosra megyünk, a sör mellett döntünk, ráadásul nem a legolcsóbb fajtánál!

A legegyszerűbb, ha kiválasztunk két, teljesen egyforma műanyag poharat. Ez lehet tejfölös, tejszínes, de akár két vajas doboz is, a lényeg, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, és legyen mélységük.

Az egyiknek az aljára lyukakat fúrunk. Ehhez egy felforrósított szög is jó, csak annyi a fontos, hogy ne repedjen vagy törjön el a műanyag!

A kertben kiválasztunk pár helyet, ahol leássuk a csapdákat! Érdemes olyan pontot választani, ahol különösen vonzza valamilyen gyümölcs vagy zöldség a csigákat, így eper, saláta- és káposztafélék közelében a legérdemesebb letenni őket.

Egy kis ásóval ássunk egy akkora gödröt, amibe belefér a pohár. Tegyük bele a poharat, majd bele a másik, lyukas aljút, és pakoljuk körbe földdel úgy, hogy ne lógjon ki zavaróan. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a sör!

kerti sörcsapda a csigák ellen

Egy is peremet hagyhatunk, egy csigának sem nagy kihívás felmenni rajta / Fotó: Karsa Tímea

Most már csak várnunk kell! Ha esőt jósolnak, tegyük fölé valamit, ami nem zavarja a csigákat abban, hogy rájárjanak a nekik kikészített finomságra, de ne ázhasson be.

Nem érdemes azzal felturbózni az italt, hogy külön mérget teszünk bele, mert egyrészről felesleges, mert önmagában a sör is elég, másrészt kertünk egyéb állatai is megszenvedhetik az ötletet. Mivel ez a sárga folyadék nem méregként hat a csigákra, hanem bódító italként, így a fulladást eltekintve természetes halált halnak, méreg nem lesz a szervezetükben, így ha kiöntjük a pohár tartalmát, akár a sünök és a madarak is eltakaríthatják porhüvelyüket.

Nézzük, hogy hogyan néz ki videón a sörcsapda készítése, és az is kiderül, hogy milyen eredménnyel jártam! A videó ezen a linken keresztül tekinthető meg!

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Zivatarok hoznak átmeneti...

Kedden reggel csökken a felhőzet, csak helyenként lehetnek közepesen felhős területek. Számottevő mennyiségű csapadék...

Érkezik a csapadék -...

Szombaton reggel nyugat felől egyre több helyen megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Dunántúlon várható eső, záporeső...

8 tévhit a klímákról – Ezeket...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Ugyan évről évre egyre többen vágnak bele a...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 22.
H
33
 
21
2mm
20%
Júl 23.
K
33
 
24
7mm
52%
Júl 24.
SZ
33
 
21
Júl 25.
CS
31
 
19
6mm
41%
Júl 26.
P
28
 
17
23km/h
ÉNy
Júl 27.
SZ
27
 
16
21km/h
ÉÉNy
Júl 28.
V
29
 
17
Júl 29.
H
31
 
19
Júl 30.
K
33
 
20
Júl 31.
SZ
32
 
19

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
6.74
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe