Brutális hőhullám sújtja Indiát, már 60-an meghaltak!

Továbbra is súlyos kánikula pusztít Indiában, a keleti Odisha állam hétfőn nyolc halálesetről számolt be 72 órán belül.

A májusban közzétett hivatalos adatok szerint március és május között 60 ember halt meg Indiában hőség okozta betegségek miatt. De ez a szám valószínűleg sokkal magasabb lesz, mivel a hőség okozta haláleseteket a vidéki területeken nem jelentik be. A tisztviselők szerint Indiába a valaha látott leghosszabb hőhullám kellős közepén van, a közelmúltban egyes területeken a hőmérséklet meghaladta az 50 fokot.

„Ez a leghosszabb időszak, mert körülbelül 24 napja tart” – mondta Mrutyunjay Mohapatra, az Indiai Meteorológiai Osztály (IMD) munkatársa az Indian Express újságnak.

Észak-India egyes részein május közepe óta extrém hőség uralkodik, több városban 45-50 fok között alakul a hőmérséklet.

Az ország egyes területeit a vízhiány is sújtotta, a rendkívüli hőség óriási ellátási igényeket támaszt. A hónap elején legalább 18, az általános választások utolsó szakaszára kirendelt közvélemény-kutatási tisztviselő halt meg hőség okozta betegségekben Uttar Pradesh és Bihar államban – közölték a hatóságok. Május 31-én Biharban, Uttar Pradeshben és Odishában legalább 33 ember, köztük választási tisztviselők haltak meg hőguta gyanúja miatt.

Mohapatra úr azonban azt mondta, hogy „a hőhullámok gyakoribbak, tartósabbak és intenzívebbek lesznek, ha nem tesznek óvintézkedéseket vagy megelőző intézkedéseket”. Az időjárási hivatal kánikulát jósolt India északnyugati és keleti részén a következő öt napra.

India a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, és nagymértékben támaszkodik a szénre az energiatermelésben. „Az emberi tevékenységek, a növekvő népesség, az iparosodás és a közlekedési mechanizmusok a szén-monoxid, a metán és a klór-szénhidrogén koncentrációjának növekedéséhez vezetnek” – mondta Mohapatra. „Nemcsak magunkat, hanem a jövő nemzedékeinket is veszélybe sodorjuk.”

Forrás: BBC

Borítókép: BBC

30 foknak örülhetünk a...

Szombaton reggel országszerte derült lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 8 és 15 fok között...

Egyre melegebb lesz!

Pénteken reggel az északkeleti és keleti tájakon felett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, másutt gyengén felhős...

Mesterséges gleccser épült a...

Egy helyi feltaláló mesterséges gleccsereket épít a Himalájában, hogy vizet biztosítson a gazdáknak terményeik...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jún 15.
SZ
27
 
13
Jún 16.
V
25
 
18
Jún 17.
H
30
 
19
Jún 18.
K
32
 
19
Jún 19.
SZ
35
 
20
Jún 20.
CS
32
 
20
Jún 21.
P
34
 
19
Jún 22.
SZ
33
 
18
Jún 23.
V
28
 
17
Jún 24.
H
28
 
18

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7.17
nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
15-20 perc
Érzékeny bőr esetén:
20-25 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
40-45 perc

A nap képe