Bőrákkot okozhat a sok napozás!

Sokan mondják, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, vagy ha mégis, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Ezt nagyon komolyan kell venni, ugyanis nagyon súlyos, egészségkárosító hatása lehet az UV sugárzásnak.

Bőrrák

Minden évben rengeteg új bőrrákos esetet diagnosztizálnak hazánkban. A bőrrák legsúlyosabb formája, a melanoma ma az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a serdülők és a 15-29 éves fiatalok körében. Míg a melanoma a bőrrákos esetek körülbelül három százalékáért felelős, a bőrrákos halálozások több mint 75 százalékát ez okozza. Az UV-sugárzás és a leégés, különösen gyermekkorban, a betegség kockázati tényezői. Nem minden melanóma kizárólag a napsugárzással kapcsolatos – egyéb lehetséges hatások közé tartoznak a genetikai tényezők és az immunrendszer hiányosságai. A nem melanómás bőrrák kevésbé halálos, mint a melanóma. Ennek ellenére elterjedhetnek, ha nem kezelik, súlyosabb egészségügyi problémákat okozva. A nem melanómás bőrrákoknak két elsődleges típusa van: bazális sejtes és laphámsejtes karcinóma. Ha korán elkapják és kezelik, ez a két rák ritkán halálos.

Korai öregedés és egyéb bőrkárosodások

Az UV-sugárzással összefüggő egyéb bőrbetegségek közé tartozik az aktinikus keratózis és a bőr korai öregedése. Az aktinikus keratózisok olyan bőrkinövések, amelyek a napnak kitett testrészeken fordulnak elő. Az arc, a kezek, az alkarok és a nyak „V” betűje különösen érzékeny az ilyen típusú elváltozásokra. Bár a premalignus, aktinikus keratózisok kockázati tényezőt jelentenek a laphámsejtes karcinómában. Keressen megemelkedett, vöröses, durva szerkezetű növedékeket, és azonnal forduljon orvoshoz, ha felfedezi őket. A krónikus napozás is idő előtti öregedést okoz, ami idővel vastagabbá, ráncossá és bőrszerűvé teheti a bőrt. Az öregedéssel kapcsolatos látható bőrelváltozások 90 százalékát a nap okozza. Az UV-sugárzás elleni megfelelő védelemmel a bőr legtöbb korai öregedése elkerülhető.

Szürkehályog és egyéb szemkárosodás

A szürkehályog a szemkárosodás egyik formája, amelyben a szemlencse átlátszóságának elvesztése elhomályosítja a látást. Ha nem kezelik, a szürkehályog vaksághoz vezethet. Kutatások kimutatták, hogy az UV-sugárzás növeli bizonyos szürkehályog kialakulásának valószínűségét. A szemkárosodás egyéb fajtái közé tartozik a pterygium (szövetnövekedés, amely blokkolhatja a látást), a szem körüli bőrrák és a makula (a retina azon része, ahol a vizuális érzékelés a legakutabb) degenerációja. Mindezek a problémák csökkenthetők megfelelő szemvédelemmel. Keressen napszemüveget, szemüveget vagy kontaktlencsét, ha viseli őket, amelyek 99-100 százalékos UV-védelmet nyújtanak.

 

 

 

Felhasznált forrás: https://www.epa.gov/

Lehűlés váltja a kánikulát!

Szombaton reggel gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet...

31 fok után hidegfront miatt...

Pénteken még kifejezetten meleg, nyári időben lehet részünk, a hőmérséklet csúcsértéke meghaladhatja a 30 fokot. Ezt...

Elkezdődött a meteorológiai...

A csillagászati naptár szerint a nyár június 21-én kezdődött és szeptember 23-án ér véget, de a meteorológiai naptár...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jún 05.
H
25
 
16
3mm
44%
Jún 06.
K
22
 
16
27mm
70%
Jún 07.
SZ
22
 
15
4mm
54%
Jún 08.
CS
25
 
16
2mm
72%
Jún 09.
P
24
 
16
6mm
41%
Jún 10.
SZ
27
 
16
5mm
53%
Jún 11.
V
27
 
16
3mm
50%
Jún 12.
H
25
 
16
7mm
53%
Jún 13.
K
25
 
15
Jún 14.
SZ
25
 
15

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
6.5
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe