A gyógyító hegyi falu!

Körülbelül 150 évvel ezelőtt a New York állam északi részén fekvő Saranac Lake falu otthona lett azoknak az embereknek, akik egy nagyon fertőző betegségre kerestek gyógymódot. Ma gyógyító öröksége tovább él.

New York állam északi részén fekvő Saranac Lake faluban minden télen egy csillogó jégerőd emelkedik a Lake Flower partja fölé. A befagyott tóból gyűjtött jégből önkéntesek tömbről háztömbre épített Jégpalota a 10 napos Saranac Lake Téli Karnevál központi eleme, amely évente feldobja a hangulatot és vonzza a látogatókat az északi ország legsötétebb és leghidegebb időszakaiban.

Az Egyesült Államok egyik legrégebbi ilyen jellegű rendezvénye, a karnevál több mint egy évszázada nyújt könnyedséget a tél mélyén. De akárcsak magát a falut, történelmét is a betegségek és a szenvedések alakították.

Tegyen egy sétát a Saranac-tó körül, és észreveheti a viktoriánus stílusú, hosszú tornácos otthonok sűrűségét. A 19. század végétől a 20. század közepéig ezeket a verandákat egész évben elfoglalták volna az emberek, akik takaróba csomagolva szívták volna be a hűvös hegyi levegőt. De nem csak nyaralni voltak ott. Azzal, hogy ezeknek az otthonoknak a tornácán pihentek, amit „gyógyháznak” neveznek, és abban reménykedtek, hogy a „friss levegős kúrával” kezelhetik a tuberkulózisukat. Ma a karnevál, amelyet azért hoztak létre, hogy elterelje a betegek figyelmét, és a nyaralók (amelyek közül több tucat szerepel a Nemzeti Történelmi Helyek Nyilvántartásában ) a tuberkulózis (TB) iparra emlékeztetnek, amely gyökeret vert a Saranac-tóban, és segített építeni a falut.

Dr. Edward Livingston Trudeau-t 1873-ban diagnosztizálták tbc-vel, egy rendkívül fertőző betegséggel, amely nem ismert gyógymódot, és akkor minden hetedik ember halálát okozta az Egyesült Államokban. Trudeau New York városát elhagyta a Saranac Lake felé, amely 300 mérföldre északra található az Adirondack-hegységben. „[Trudeau] ki akart tűnni a városból, és el akart menni valami békés helyre… nagyon várta, hogy meghaljon” – mondta Amy Catania , a Historic Saranac Lake ügyvezető igazgatója. A Saranac Lake-ben azonban Trudeau azt tapasztalta, hogy egészsége javult.

1876-ban Trudeau családját és orvosi rendelőjét végleg átköltöztette a Saranac Lake-be, és elkezdte kezelni a növekvő számú gazdag New York-i lakost, akik tuberkulózisban szenvedve elmenekültek zsúfolt városukból, hogy vidéki menedéket vegyenek az Adirondacks-ba. Néhány évvel később, 1884-ben Trudeau megalapította az Adirondack Cottage Szanatóriumot (később Trudeau Szanatóriumra keresztelték).

A szórakoztatás érdekében 1896-ban megalakult a Pontiac Club, amelynek Trudeau alapító tagja volt, hogy a tbc-s betegek könnyű szabadtéri tevékenységeit ösztönözze. A klub 1897-ben téli karneválnak adott otthont, díszes felvonulással. A következő évre a karnevál a maihoz hasonló jégpalotával bővült.

A cikk eredeti, angol nyelvű forrása: BBC

Még nyáron kezdj neki, mert...

A nyár a pihenés és feltöltődés ideje, de van egy fontos teendő, amit nem szabad elhanyagolni: a gázkazán...

Hullámvasút: forróság, majd...

Szombaton reggel derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem alakul ki. A minimum hőmérséklet értéke 10 és 20...

30 fok feletti csúcsértékek!

Pénteken reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, csak helyenként lehetnek közepesen felhős területek...

Mit főzzek ma?

Leves Tojásleves
tippek-trukkok_icon

Tojásleves

15 perc
könnyű
250-500kcal
Desszert Piskótatekercs
tippek-trukkok_icon

Piskótatekercs

30-60 perc
könnyű
250-500kcal
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 27.
SZ
36
 
20
Júl 28.
V
38
 
24
Júl 29.
H
35
 
18
27km/h
ÉÉNy
Júl 30.
K
30
 
16
Júl 31.
SZ
31
 
17
Aug 01.
CS
32
 
19
Aug 02.
P
33
 
21
Aug 03.
SZ
32
 
20
Aug 04.
V
32
 
20

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7.5
nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
15-20 perc
Érzékeny bőr esetén:
20-25 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
40-45 perc

A nap képe