10 fokos lehűlést hoz a következő front!

Sorra vonulnak át a frontok, amelyek sorozatos terhelést jelentenek szervezetünk számára. A frontok mellett a hőség, a hirtelen zuhanó hőmérséklet és a viharos szél egyaránt komoly problémát jelent. Az időjárás a következő napokon sem nyugszik meg, folytatódik a változékonyság és egy hidegfront is érkezik a hétvégére!

Orvosmeteorológiai helyzetkép:

Az elmúlt napon átvonuló hidegfront mögött az érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, de intenzív tünetekre már nem kell számítani. A front mögött mérséklődik a fülledtség, felfrissül a levegő, ennek az asztmások és a légzőszervi megbetegedéssel küzdők örülhetnek. A vérnyomásproblémák és a szívpanaszok átmenetileg szintén mérséklődnek. A front elvonultával a nyugati, északnyugati irányú szél nagy területen megerősödik, északkeleten viharossá fokozódik a légmozgás. A viharos szél intenzív fejfájást okoz, emellett ingerlékenyebbek és stresszesebbek lehetünk a megszokottnál. A hétvégén – szombaton- újabb hidegfront érkezik. Ez a front helyenként több, mint 10 fokos lehűlést hoz magával. A frontérzékenyek görcsös fejfájást, izom-és hasigörcsöket tapasztalhatnak, továbbá újra fokozódnak a vérnyomás-és szívproblémák. Az időseknek és a krónikus betegeknek javasolt pihenéssel tölteni ezeket a napokat. A hétvégén a gyermeknapi programokat több helyen zavarhatja csapadék, ezért kültéri programokra mindenképpen javasolt esernyőt, esőkabátot magunkkal vinni, a gyermekeket pedig öltöztessük rétegesen a hűvös időben. A légszennyezettség alacsony és a pollenszintet is csökkentik a folyamatos frontátvonulások. 

Közlekedési meteorológia:

A közlekedés során nagy a balesetveszély. A csapadékos tájakon nedvessé válik az útburkolat, megnő a féktáv. A szeles időben ingerlékenyebb sofőrökkel találkozhat. A hétvégén gyermeknap, emiatt megnövekedett forgalomra kell számítani, a balesetek elkerülése érdekében ajánlott a megszokottnál lassabban vezetni és javasolt jobban odafigyelni!

 

 

 

 

Az orvos meteorológiai helyzetkép az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) orvosmeteorológia rovatának korábbi jelentései alapján készül. Továbbá az elsődleges felhasznált irodalom : “A Kérdő-féle frontérzékenységi teszt vizsgálata és kísérlet a továbbfejlesztésre” c. szakmai publikáció (2014. november, Fülöp A., Dúll A., Mika J.).

 

Viharos széllel jön az újabb...

Csütörtökön reggel gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 10 és...

Hidegfront hoz felfrissülést!

A hetek óta tartó hőségnek úgy tűnik, hogy hosszabb időre vége szakad. Ma még a keleti megyékben 35 fok felett...

Kánikulában is sportolnál?...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Egy gyönyörű napsütéses nap tökéletes ahhoz, hogy kimenjünk
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 06.
SZ
28
 
17
23km/h
ÉÉNy
Júl 07.
CS
26
 
15
1mm
21%
21km/h
NyÉNy
Júl 08.
P
24
 
15
Júl 09.
SZ
27
 
15
24km/h
ÉÉNy
Júl 10.
V
25
 
13
28km/h
ÉNy
Júl 11.
H
25
 
14
23km/h
ÉNy
Júl 12.
K
27
 
16
Júl 13.
SZ
30
 
17
Júl 14.
CS
32
 
18
Júl 15.
P
33
 
19

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7.25
nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
15-20 perc
Érzékeny bőr esetén:
20-25 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
40-45 perc

A nap képe