Víz alatti vulkánt fedeztek fel az Északi-sarkkörön!

A kutatók a közelmúltban egy iszapvulkánt fedeztek fel a norvég Bjørnøya vagy Medve-sziget közelében, a Barents-tenger sarkvidéki vizeiben, és azt mondták, hogy a felfedezés nyomokat adhat a Föld belsejéről és korai környezetéről.

A Borealis Mud Volcano névre keresztelt vulkán körülbelül 70 tengeri mérföldre (81 mérföldre) délre fekszik a Medve-szigettől, és több mint 1300 láb mélyen fekszik a víz alatt. A közel 1000 láb széles kráter belsejében található vulkán körülbelül 23 láb széles és 8 láb magas. A tudósok szerint a vulkán folyamatosan olyan folyadékot bocsát ki, amely gazdag metángázban. Úgy vélik, hogy a vulkán egy természetes kitörésből származik, amely hirtelen metánt bocsátott ki 18 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak után. A Borealis iszapvulkán a második iszapvulkán a norvég vizeken. Az első a Håkon Mosby vulkán volt, amelyet 1995-ben fedeztek fel. A kutatók szerint az ilyen vulkánokat „egyedinek” és „szokatlannak” tekintik. 

A lávát kibocsátó hagyományos vulkánokkal ellentétben az iszapvulkánok főleg vízzel és finom üledékekkel törnek ki több száz vagy több ezer láb mélységből a víz felszíne alól. 

Mivel a Borealis iszapvulkán metángázt bocsát ki, a tudósok remélik, hogy felfedezése segít jobban megérteni a kibocsátás ökoszisztémákra gyakorolt hatását. A kutatók felhívták a figyelmet a felfedezés kritikus természetére, mivel az iszapvulkánok tanulmányozása nyomokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen lehetett a Föld korai környezete. A Borealis iszapvulkán jelenlegi környezete hemzseg az élettől. A kutatók tengeri kökörcsinket, szivacsokat, tengeri csillagokat, korallokat, tengeri pókokat és rákféléket találtak, valamint bakteriális szőnyegeket és kefeföldet.

 

A cikk eredeti, angol nyelvű forrása: www.foxweather.com

Még nyáron kezdj neki, mert...

A nyár a pihenés és feltöltődés ideje, de van egy fontos teendő, amit nem szabad elhanyagolni: a gázkazán...

Hullámvasút: forróság, majd...

Szombaton reggel derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem alakul ki. A minimum hőmérséklet értéke 10 és 20...

30 fok feletti csúcsértékek!

Pénteken reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, csak helyenként lehetnek közepesen felhős területek...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 27.
SZ
36
 
19
Júl 28.
V
38
 
24
Júl 29.
H
35
 
18
27km/h
ÉÉNy
Júl 30.
K
30
 
16
Júl 31.
SZ
31
 
17
Aug 01.
CS
32
 
19
Aug 02.
P
33
 
21
Aug 03.
SZ
32
 
20
Aug 04.
V
32
 
20

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7.5
nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
15-20 perc
Érzékeny bőr esetén:
20-25 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
40-45 perc

A nap képe