Víz alatti vulkánt fedeztek fel az Északi-sarkkörön!

A kutatók a közelmúltban egy iszapvulkánt fedeztek fel a norvég Bjørnøya vagy Medve-sziget közelében, a Barents-tenger sarkvidéki vizeiben, és azt mondták, hogy a felfedezés nyomokat adhat a Föld belsejéről és korai környezetéről.

A Borealis Mud Volcano névre keresztelt vulkán körülbelül 70 tengeri mérföldre (81 mérföldre) délre fekszik a Medve-szigettől, és több mint 1300 láb mélyen fekszik a víz alatt. A közel 1000 láb széles kráter belsejében található vulkán körülbelül 23 láb széles és 8 láb magas. A tudósok szerint a vulkán folyamatosan olyan folyadékot bocsát ki, amely gazdag metángázban. Úgy vélik, hogy a vulkán egy természetes kitörésből származik, amely hirtelen metánt bocsátott ki 18 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak után. A Borealis iszapvulkán a második iszapvulkán a norvég vizeken. Az első a Håkon Mosby vulkán volt, amelyet 1995-ben fedeztek fel. A kutatók szerint az ilyen vulkánokat „egyedinek” és „szokatlannak” tekintik. 

A lávát kibocsátó hagyományos vulkánokkal ellentétben az iszapvulkánok főleg vízzel és finom üledékekkel törnek ki több száz vagy több ezer láb mélységből a víz felszíne alól. 

Mivel a Borealis iszapvulkán metángázt bocsát ki, a tudósok remélik, hogy felfedezése segít jobban megérteni a kibocsátás ökoszisztémákra gyakorolt hatását. A kutatók felhívták a figyelmet a felfedezés kritikus természetére, mivel az iszapvulkánok tanulmányozása nyomokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen lehetett a Föld korai környezete. A Borealis iszapvulkán jelenlegi környezete hemzseg az élettől. A kutatók tengeri kökörcsinket, szivacsokat, tengeri csillagokat, korallokat, tengeri pókokat és rákféléket találtak, valamint bakteriális szőnyegeket és kefeföldet.

 

A cikk eredeti, angol nyelvű forrása: www.foxweather.com

Hidegfront érkezik a hétvégén!

Szombat: Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, több helyen számítani kell záporokra, zivatarokra. Helyenként heves...

Tetőzik a forróság: 39 fok...

Pénteken reggel gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Trópusi lesz az éjszaka, a minimum hőmérséklet értéke...

10 perc alatt leéghet a bőrünk

A napos időben a teljesen derült tájakon az UV index napi maximuma megközelítheti és elérheti a 8-as értéket, ami azt...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Jún 22.
SZ
28
 
22
17mm
79%
Jún 23.
V
27
 
20
12mm
69%
Jún 24.
H
29
 
18
Jún 25.
K
29
 
17
Jún 26.
SZ
29
 
18
Jún 27.
CS
27
 
19
6mm
0%
Jún 28.
P
28
 
18
Jún 29.
SZ
29
 
18
Jún 30.
V
31
 
18

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
7
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe