Népszerű és kedvelt virág a szegfű, mégis keveset tudunk róla

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Így tartja a mondás, de egyes növényeket az átlagosnál is jobban kedvelhetünk. A szegfű ezek közé tartozik. Nem elég szeretni. Tudod kezelni?

szegfű a szerelem szimbólumaként éppúgy értelmezhető, mint az emlékezésé, ezért esküvők díszítőelemét és a gyász virágát egyaránt megtestesíti. Vágott virágként, csokorba fogva, dekorációhoz éppúgy használjuk és kerti növényként is szeretjük. Kedveltsége annak tudató be, hogy virága sokféle színárnyalatban megtalálható. A tartósságot is érdemes kiemelni. Az élményt csak fokozza kellemes illatuk. Népszerűségéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy gondozásához nem szükséges szaktudást és nem is túl igényes. A legtöbb Ázsia és Európa vidékein őshonos. Vadon Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban találhatunk.

Kerti virág
Sokféle színváltozatban létezik / Kép forrása: Oliasha / Getty Images

Történelme

A kertészkedésben hosszú történelme van a szegfűféléknek, hiszen körülbelül kétezer éve termesztjük. Ekkor szerepelt először a görög irodalomban is: Diana istennő beleszeretett egy pásztorba, aki azonban nem viszonozta érzelmeit. Ez annyira feldühítette őt, hogy kitépte a szemeit és a földre hajította, amelyből szegfűk sarjadtak.
A keresztény hitvilágban pedig amikor Mária látta egyszülött fiát, Jézust, amint a keresztet cipeli, elsírta magát. Ahol a könnyei a földet érték, ott virágok nőttek. A rózsaszín változat emiatt az anyák kiapadhatatlan szeretetét jelképezi.

A szegfűt használták salátákhoz, ecetekhez, de még teát és bort is ízesítettek vele! Az Oxford Egyetem hallgatói első vizsgájuk során fehér színben viselnek ebből a virágból, a későbbi beszámolók során már rózsaszínűt, míg a záróvizsgán vöröset, amely a folyamatos fejlődést, érést jelképezi.

Monaco, Spanyolország és Szlovénia nemzeti virága, a skarlát szegfű pedig az amerikai Ohio államé. A januárban születettek virágaként is számontartják, a zöld színváltozat pedig Szent Patrik és Oscar Wild drámaírót is jelképezi.

Emlékezés
Többféle jelentéssel lehet felruházni. Az egyik az emlékezés / Kép forrása: Aleksandr Potashev / Getty Images

Szegfű a művészetben

A magyar népművészet gyakran használt motívuma. A virág ornamentális használata a török hódoltság idején terjedt el hazánkban, főleg a magasabb rangú személyek öltözékét díszítette. A hímzésekben rendkívül kedvelt minta.

Festményeken is feltűnő növény, gondoljunk csak a híres Rembrandt: Hölgy szegfűvel című alkotásra.

A magyar irodalomban Tompa Mihályt ihlette meg az illatos növény, így írt róla:

„Szép volt a szegfű, és szépséginek

Az egész világ hódol, hízeleg;

Boldog volt: kit bár távol, megcsapa

Széjjel-terjengő édes illata.

Egy mosolygásért bűvös ajakán:

Sok szerelmes meg is halt volna tán!”

Szerte a világban megihletett költőket, írókat és persze dalokban is feltűnhet.

Zöld szegfű
Szent Patrik jelképe a zöld szegfű / Kép forrása: art Photo / Getty Images

Hogyan gondozd a kertben?

Most, hogy már megismertük ennek a növénynek az eredetét, felhasználási módjait, térjünk át a gondozására! Az ebbe a családba tartozó növénynek legalább nyolcvan nemzetsége van és kétezernél is több faja. Évelő és egynyáriakat is találhatunk köztük, ezért gondozásuk is mást és mást jelenthet.

A kertben szép és tartós lehet, de csak akkor, ha megfelelő gondozást kap, ezért most abban is segítünk, hogy mit kell átgondolni, ha szegfűvel szeretnénk gazdagítani az udvarunkat. Érdemes áttanulmányozni a legelterjedtebb szegfűfajok gondozásának módjait. Amit általánosságban érdemes tudni, hogy:

  • szeretik a napfényt, ezért olyan helyet érdemes választani, ahol napi 6-8 órát éri a nap. Az árnyék a szegfű gyilkosa.
  • ültetés során arra kell figyelni, hogy a palántákat legalább 30 cm-re ültessük egymástól, hogy legyen helyük a növekedéshez,
  • a kevés homokot, agyagot, szerves anyagot tartalmazó talaj az ideális. Időnként érdemes trágyázni.
  • a rendszeres öntözés ugyan nélkülözhetetlen, de a pangó víz a gyökereket roncsolja, így kerülni kell a túlöntözést. Alkalmazzunk csepegtető módszert, vagy alulról lássuk el vízzel!
  • metszésre nincs szükség, de az elhalt leveleket és virágokat érdemes eltávolítani, hogy ezzel bírjuk további virágzásra.
  • a kertben nevelt évelő szegfűk minden gond nélkül átvészelik a telet, de a balkonládába ültetettek esetén szükség van a teleltetésre, vagyis fagymentes helyre.
  • viszonylag védettek a betegségektől és kártevőktől, de ha mégis tapasztalunk eltéréseket, akkor érdemes megfelelő vegyszert bevetni.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

Folytatódik a szeptemberi nyár!

Nem jön front, marad a száraz napos idő. Nézzük mi vár ránk a következő napokon! Szerda: Az ország nagy részén...

4500 ember halt meg a hőség...

Az új hivatalos adatok szerint 1988 óta több mint 50 000 hőség okozta haláleset, és több mint 200 000 hideg okozta...

Újra nyáriasra fordul az idő!

Kedden reggel derült lesz az ég, a Dunántúlon párássá válhat a levegő és köd képződhet. A minimum hőmérséklet értéke 8...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Szept 27.
SZ
27
 
17
Szept 28.
CS
27
 
18
Szept 29.
P
27
 
13
Szept 30.
SZ
25
 
12
Okt 01.
V
23
 
11
Okt 02.
H
25
 
12
Okt 03.
K
25
 
13
Okt 04.
SZ
23
 
11
Okt 05.
CS
22
 
11

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
3.5
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe