Mesterséges gleccser épült a Himalájában!

Egy helyi feltaláló mesterséges gleccsereket épít a Himalájában, hogy vizet biztosítson a gazdáknak terményeik öntözéséhez.

„Emlékszem, gyerekkoromban sokat esett a hó, térdig ért a hótakaró vastagsága” – mondja Dolkar, egy 58 éves burgonyatermesztő az észak-indiai Himalájában, Ladakhban található Thiksey faluból. – De most már nem esik annyi eső vagy hó. Dolkar burgonyatermesztők nemzedékeiből származik, de látta, hogy családi bevételei az évek során apadnak – akárcsak a jégsapkák a szülővárosát körülvevő hegyeken, amely 19 km-re (11,8 mérföldre) keletre fekszik Ladakh fővárosától, Lehtől. „Krumplitermesztőként havonta 70 000 Rs-t (700 GBP, 892 USD) kerestünk. Most azonban mindössze 20 000 Rs-t (200 GBP, 255 USD) keresünk.”

55 000 Himalája gleccser található , amelyek körülbelül 3 millió hektárt foglalnak el, és a sarki sapkákon kívül a legnagyobb jégtesteket képviselik. Az éghajlatváltozás azonban most azzal fenyeget, hogy súlyos hatással lesz a törékeny himalájai ökoszisztémára, ami hatással lesz a régió gazdaságára, ökológiájára és környezetére. A következő évszázad végére a Himalája gleccsereinek körülbelül egyharmada eltűnhet, ami jelentős változásokhoz vezet Ázsia folyórendszerében, amely mintegy 1,5 milliárd ember számára biztosít vizet. Az olvadás hatással lesz a növénytermesztésre és mintegy 129 millió gazdálkodó megélhetésére is, akik e gleccserek olvadékvizétől függenek. Az egyik ilyen régió India északi részén található – Dolkar otthona, Ladakh.

A hideg és száraz éghajlatú Ladakhban, ahol a minimális éves csapadékmennyiség 86,8 mm (3,4 hüvelyk), a régió gazdálkodóinak 80%-a a gleccserektől függ, hogy öntözze növényét. Az elmúlt 30 évben jelentősen csökkent a havazás , ami a hótakaró csökkenéséhez, a gleccserek visszahúzódásához, a patakvíz elégtelenségéhez és súlyos vízhiányhoz vezetett a himalájai falvakban.

Dolkar falujában azonban egy helyi mérnök innovatív technikával küzd a gleccserválság ellen. A „Ladakh jégembereként” emlegetett Chewang Norphel sikeresen épített egy mesterséges gleccseret Nangban, a Thiksey közelében fekvő faluban.

Munkája részeként Norphel különböző falvakba utazott, hogy megoldja a problémáikat. E látogatások során felfedezte, hogy 80%-a olyan gazdálkodó, aki erősen függ a víztől. A gazdálkodás szempontjából döntő jelentőségű gleccserolvadékvíz csak június közepén kezd folyni, míg a vetési időszak áprilisban kezdődik. A hosszú telek miatt a fel nem használt olvadékvíz folyókba ömlik. Norphel úgy döntött, hogy létrehoz egy mesterséges gleccseret. Mesterséges gleccsereket épített 10 másik faluban a Ladakh régióban, hogy megőrizze ezt a létfontosságú erőforrást a közösségek számára.

 

Forrás BBC

Borítókép: Daily Mail

Hidegfront érint!

Szerda: Változóan felhős lesz az ég, a napos és az erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek. Számottevő...

Hidegfront érkezik október...

Kedd: A hajnali órákban északkeleten és nyugaton pára, illetve köd képződhet, másutt derült idő várható. Napközben a...

Anticiklon uralja...

Szombaton reggel a Dunántúlon erősen vagy közepesen felhős, az ország más részein gyengén felhős lesz az ég. Csapadék...

Mit főzzek ma?

Leves Orjaleves
tippek-trukkok_icon

Orjaleves

120 perc
könnyű
250-500kcal
Desszert Meggyes pite
tippek-trukkok_icon

Meggyes pite

30-60 perc
könnyű
-250kcal
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Okt 23.
SZ
17
 
5
Okt 24.
CS
18
 
7
Okt 25.
P
17
 
5
Okt 26.
SZ
17
 
6
Okt 27.
V
18
 
6
Okt 28.
H
16
 
5
Okt 29.
K
15
 
4
Okt 30.
SZ
14
 
4

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe