Innen ered a „vénasszonyok nyara” kifejezés!

Az indiai nyár vagy vénasszonyok nyara egy olyan név, amelyet gyakran használnak az őszi meleg, nyugodt időjárás leírására.

Amikor az őszi hónapokban meleg időjárást tapasztalunk, gyakran „indiai nyárnak” nevezik, de mit is jelent ez pontosan, és honnan származik a kifejezés? A Met Office Meteorological Glossary, amelyet először 1916-ban tettek közzé, az indiai nyarat úgy definiálja, mint „meleg, nyugodt időjárás ősszel, különösen októberben és novemberben”.

A kifejezés pontos eredete bizonytalan, több író feltételezte, hogy eredetileg a meleg, ködös őszi időjárásra utalhatott, amely lehetővé tette az amerikai indiánok számára, hogy folytassák a vadászatot. Bármi is legyen a kifejezés eredete, először nyilvánvalóan az Egyesült Államok keleti részén használták. A kifejezés első feljegyzett használata egy John de Crevecoeur nevű francia 1778. január 17-i levelében található. A mohawk ország leírásában ezt írja: „Néha az esőt nyugalom és meleg időszak követi, amelyet Indián nyárnak nevezhetünk.” A meleg őszi varázslat fogalma azonban nem volt új az Egyesült Királyságban. Korábban a „Szent Márton nyara” változatait széles körben használták Európa-szerte a Szent Márton nap (november 11.) körüli meleg időjárás leírására. 

Annak ellenére, hogy ezek a kifejezések bizonyos dátumokra vonatkoznak, nincs olyan statisztikai bizonyíték, amely arra utalna, hogy az ilyen meleg időszakok minden évben egy adott időpontban megismétlődnének – az őszi hónapok meleg időszakai nem ritkák.

Érkezik az eső!

Szerdán reggel országszerte borult, esős idő várható, a Kőszegi-hegységben havazhat. A minimum hőmérséklet értéke 2 és...

10 dolog, amit tudnod kell a...

1. Néhány embernél összefüggés van a pollenszint és a szorongás között: Az International Journal of Child Health and...

Szeszélyes április!

Kedden reggel a Dunántúlon erősen felhős, másutt közepesen felhős lesz az ég. A nyugati tájakon gyenge eső kialakulhat.
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 23.
K
12
 
5
1mm
43%
21km/h
ÉÉK
Ápr 24.
SZ
10
 
6
22mm
93%
Ápr 25.
CS
14
 
3
Ápr 26.
P
17
 
6
Ápr 27.
SZ
21
 
9
Ápr 28.
V
24
 
11
Ápr 29.
H
25
 
12
Ápr 30.
K
26
 
13
Máj 01.
SZ
26
 
13
Máj 02.
CS
25
 
12

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe