Forróság terheli a szervezetet!

Átmenetileg felfrissült a levegő, azonban ez nem tart sokáig. Napokon belül újra 30 fok felett alakulnak majd a maximumok és nagyon intenzív melegedésre lehet számítani. Front most nem jön, de a szervezetünket érő terhelés folyamatos.

Orvosmeteorológiai helyzekép: 

Az átvonuló front mögött a fokozottan érzékenyek enyhébb görcsös panaszokat tapasztalhatnak, de intenzív, front okozta tünetekre már nem kell számítani. A melegedés újra elkezdődött és ez várhatóan az előbbinél is megterhelőbb lesz. A jelenlegi modellszámítások szerint a jövő hét elején esély mutatkozik arra, hogy a maximum hőmérséklet értéke elérje a 40 fokot. A napokon át tartó forróságban migrén, fáradékonyság és koncentrálási problémák jelentkezhetnek. A tünetek nagyon intenzívek lehetnek és legalább egy hétig fennállhatnak. A figyelem csökkenésével csökken a munkateljesítmény is. A melegben nem fogunk tudni úgy koncentrálni, mint egy átlagos napon. A folyamatos folyadékutánpótlással könnyebben túlélhetjük a meleget, ezért javasolt naponta 2-3 liter hűtött vizet elfogyasztani. A hőségben fennáll a hőguta és a napszúrás veszélye is, ezért nagyon figyeljünk arra, hogy a legmelegebb déli órákban lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban. Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, nekik javasolt a következő időszakban kerülni a fizikai munkát. Az UV-sugárzás nagyon erős, ezért megfelelő fényvédelem nélkül ne tartózkodjunk a napon, hiszen bőrünk akár 5 perc alatt is lepirulhat. 

Közlekedési meteorológia:

Az utakon veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az utakon a meleg miatt figyelmetlen és ingerlékeny sofőrökkel találkozhatunk, ezért vezessünk fokozott figyelemmel. Amennyiben útnak indulunk mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Az utastérben még 5 percre is tilos gyermeket vagy háziállatot hagyni!

 

 

 

 

Az orvos meteorológiai helyzetkép az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) orvosmeteorológia rovatának korábbi jelentései alapján készül. Továbbá az elsődleges felhasznált irodalom : „A Kérdő-féle frontérzékenységi teszt vizsgálata és kísérlet a továbbfejlesztésre” c. szakmai publikáció (2014. november, Fülöp A., Dúll A., Mika J.)

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken

Újra fagyhat!

Csütörtökön reggel a Dunántúlon gyengén felhős lesz az ég, a Duna vonalában felhős idő várható gyenge esővel...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 19.
P
14
 
5
Ápr 20.
SZ
12
 
8
2mm
33%
Ápr 21.
V
14
 
4
4mm
0%
Ápr 22.
H
13
 
3
4mm
5%
Ápr 23.
K
14
 
5
Ápr 24.
SZ
16
 
6
Ápr 25.
CS
16
 
6
Ápr 26.
P
17
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
8

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
4
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe