Forróság terheli a szervezetet!

Átmenetileg felfrissült a levegő, azonban ez nem tart sokáig. Napokon belül újra 30 fok felett alakulnak majd a maximumok és nagyon intenzív melegedésre lehet számítani. Front most nem jön, de a szervezetünket érő terhelés folyamatos.

Orvosmeteorológiai helyzekép: 

Az átvonuló front mögött a fokozottan érzékenyek enyhébb görcsös panaszokat tapasztalhatnak, de intenzív, front okozta tünetekre már nem kell számítani. A melegedés újra elkezdődött és ez várhatóan az előbbinél is megterhelőbb lesz. A jelenlegi modellszámítások szerint a jövő hét elején esély mutatkozik arra, hogy a maximum hőmérséklet értéke elérje a 40 fokot. A napokon át tartó forróságban migrén, fáradékonyság és koncentrálási problémák jelentkezhetnek. A tünetek nagyon intenzívek lehetnek és legalább egy hétig fennállhatnak. A figyelem csökkenésével csökken a munkateljesítmény is. A melegben nem fogunk tudni úgy koncentrálni, mint egy átlagos napon. A folyamatos folyadékutánpótlással könnyebben túlélhetjük a meleget, ezért javasolt naponta 2-3 liter hűtött vizet elfogyasztani. A hőségben fennáll a hőguta és a napszúrás veszélye is, ezért nagyon figyeljünk arra, hogy a legmelegebb déli órákban lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban. Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, nekik javasolt a következő időszakban kerülni a fizikai munkát. Az UV-sugárzás nagyon erős, ezért megfelelő fényvédelem nélkül ne tartózkodjunk a napon, hiszen bőrünk akár 5 perc alatt is lepirulhat. 

Közlekedési meteorológia:

Az utakon veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az utakon a meleg miatt figyelmetlen és ingerlékeny sofőrökkel találkozhatunk, ezért vezessünk fokozott figyelemmel. Amennyiben útnak indulunk mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Az utastérben még 5 percre is tilos gyermeket vagy háziállatot hagyni!

 

 

 

 

Az orvos meteorológiai helyzetkép az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) orvosmeteorológia rovatának korábbi jelentései alapján készül. Továbbá az elsődleges felhasznált irodalom : “A Kérdő-féle frontérzékenységi teszt vizsgálata és kísérlet a továbbfejlesztésre” c. szakmai publikáció (2014. november, Fülöp A., Dúll A., Mika J.)

Kánikulában is sportolnál?...

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak. Egy gyönyörű napsütéses nap tökéletes ahhoz, hogy kimenjünk

Teljesen kiszáradt egy...

A Debrecen térségében található, közkedvelt Vekeri-tó teljesen kiszáradt, írja az MTI. A Vekeri-tó a debreceniek és a...

Végre: hidegfront hoz 10 fokos

Kedden reggel a Tiszántúl kivételével sokfelé megnövekszik a felhőzet és elsősorban a Dunántúlon és északkeleten lehet...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Júl 05.
K
28
 
20
18mm
47%
Júl 06.
SZ
29
 
17
Júl 07.
CS
28
 
15
21km/h
ÉNy
Júl 08.
P
24
 
14
8mm
30%
22km/h
ÉÉNy
Júl 09.
SZ
25
 
14
21km/h
ÉÉNy
Júl 10.
V
26
 
13
25km/h
ÉNy
Júl 11.
H
26
 
15
Júl 12.
K
28
 
16
Júl 13.
SZ
29
 
17
Júl 14.
CS
30
 
17

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
4.25
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe