Erősödik Fiona, egyre nagyobb a pusztítás!

Miközben a Fiona hurrikán szerdán 4-es kategóriájú viharként észak felé haladt Bermuda felé, a hatóságok utasították a lakosságot, hogy készüljenek fel az erős szélre, esőre és áradásra. A Fiona, az atlanti hurrikánszezon eddigi legerősebb vihara, 4-es kategóriájú viharrá erősödött szerda hajnalban, miután megtépázta a Dominikai Köztársaság egyes részeit, és a héten több mint egymillió embert hagyott áram nélkül Puerto Ricóban. A vihar körülbelül 550 mérföldre délnyugatra volt Bermudától keleti idő szerint este 23 órakor – közölte az Országos Hurricane Center. A maximális tartós szél 130 mérföld/óra volt.

A Bermuda Meteorológiai Szolgálat trópusi viharra figyelmeztetést és hurrikánriasztást is kiadott a szigetre, csütörtök este vagy pénteken kora reggel trópusi viharokra és hurrikánokra is számítani lehet. Az előrejelzés két-négy hüvelyknyi esőt írt elő – közölte a Hurricane Center. Fiona központja csütörtökön késő este érkezik Bermudához és pénteken késő este az Atlanti-óceánhoz az előrejelzők szerint. Új-Skócián, a Prince Edward-szigeten és Új-Fundland nyugati részén három-hat hüvelyk csapadék is eshet, egyes területeken akár 10 hüvelyk is előfordulhat – közölte a központ.

A bermudai tisztviselők a szerdai viharra készültek. A kormány felszólította a lakosságot , hogy gondoskodjanak élelmiszerről, gyógyszerről és vízről, valamint gondoskodjanak otthonuk, ingatlanaik és hajóik biztonságáról. Az iskolák, a kormányzati szolgáltatások és a hivatalok csütörtökön működnek, de pénteken nem – mondta Michael Weeks, Bermuda nemzetbiztonsági minisztere szerdai sajtótájékoztatóján , bár csütörtökön újabb értékelést készítenek. A sürgősségi menhelyek nyitva lennének. „A Fiona hurrikán egy komoly, 4. kategóriájú vihar” – mondta Mr. Weeks. „Az elmúlt években a hurrikánszezonjaink egyre mozgalmasabbak és aktívabbak.” A Bermuda alacsonyan fekvő és tengerparti területein élő emberek ki voltak téve a veszélyes szörfözési és hullámzási körülményeknek. – Maradjon távol a víztől – mondta Mr. Weeks.

Az előrejelzők nem számoltak azzal, hogy Fiona fenyegetné az Egyesült Államok keleti partját, de a Hurricane Center szerint a vihar szerdán és csütörtökön életveszélyes hullámzást és áramkimaradásokat okozhatott.

A cikk eredeti, angol forrása és a képek forrása: https://www.nytimes.com/

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken

Újra fagyhat!

Csütörtökön reggel a Dunántúlon gyengén felhős lesz az ég, a Duna vonalában felhős idő várható gyenge esővel...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 19.
P
14
 
3
Ápr 20.
SZ
13
 
8
Ápr 21.
V
13
 
3
5mm
41%
21km/h
ÉÉNy
Ápr 22.
H
12
 
3
Ápr 23.
K
15
 
6
4mm
44%
Ápr 24.
SZ
12
 
4
4mm
51%
Ápr 25.
CS
16
 
6
Ápr 26.
P
16
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
9
Ápr 28.
V
22
 
10

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
4
mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
30-45 perc
Érzékeny bőr esetén:
35-60 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
60-100 perc

A nap képe