Erősödik Fiona, egyre nagyobb a pusztítás!

Miközben a Fiona hurrikán szerdán 4-es kategóriájú viharként észak felé haladt Bermuda felé, a hatóságok utasították a lakosságot, hogy készüljenek fel az erős szélre, esőre és áradásra. A Fiona, az atlanti hurrikánszezon eddigi legerősebb vihara, 4-es kategóriájú viharrá erősödött szerda hajnalban, miután megtépázta a Dominikai Köztársaság egyes részeit, és a héten több mint egymillió embert hagyott áram nélkül Puerto Ricóban. A vihar körülbelül 550 mérföldre délnyugatra volt Bermudától keleti idő szerint este 23 órakor – közölte az Országos Hurricane Center. A maximális tartós szél 130 mérföld/óra volt.

A Bermuda Meteorológiai Szolgálat trópusi viharra figyelmeztetést és hurrikánriasztást is kiadott a szigetre, csütörtök este vagy pénteken kora reggel trópusi viharokra és hurrikánokra is számítani lehet. Az előrejelzés két-négy hüvelyknyi esőt írt elő – közölte a Hurricane Center. Fiona központja csütörtökön késő este érkezik Bermudához és pénteken késő este az Atlanti-óceánhoz az előrejelzők szerint. Új-Skócián, a Prince Edward-szigeten és Új-Fundland nyugati részén három-hat hüvelyk csapadék is eshet, egyes területeken akár 10 hüvelyk is előfordulhat – közölte a központ.

A bermudai tisztviselők a szerdai viharra készültek. A kormány felszólította a lakosságot , hogy gondoskodjanak élelmiszerről, gyógyszerről és vízről, valamint gondoskodjanak otthonuk, ingatlanaik és hajóik biztonságáról. Az iskolák, a kormányzati szolgáltatások és a hivatalok csütörtökön működnek, de pénteken nem – mondta Michael Weeks, Bermuda nemzetbiztonsági minisztere szerdai sajtótájékoztatóján , bár csütörtökön újabb értékelést készítenek. A sürgősségi menhelyek nyitva lennének. „A Fiona hurrikán egy komoly, 4. kategóriájú vihar” – mondta Mr. Weeks. “Az elmúlt években a hurrikánszezonjaink egyre mozgalmasabbak és aktívabbak.” A Bermuda alacsonyan fekvő és tengerparti területein élő emberek ki voltak téve a veszélyes szörfözési és hullámzási körülményeknek. – Maradjon távol a víztől – mondta Mr. Weeks.

Az előrejelzők nem számoltak azzal, hogy Fiona fenyegetné az Egyesült Államok keleti partját, de a Hurricane Center szerint a vihar szerdán és csütörtökön életveszélyes hullámzást és áramkimaradásokat okozhatott.

A cikk eredeti, angol forrása és a képek forrása: https://www.nytimes.com/

Jön a vénasszonyok nyara!

Kedden reggel változóan felhős lesz az ég, az erősen felhős és a gyengén felhős területek egyaránt jelen lesznek...

Hidegfronttal indul az október!

Szombaton reggel erősen felhős vagy borult lesz az ég, az északi országrészben és a főváros térségében várható eső...

A Noru tájfun özönvízszerű...

A Noru tájfun Vietnam népszerű tengerparti üdülővárosa, Da Nang közelében ért partot szerda reggel, erős szelet és...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Okt 04.
K
18
 
11
Okt 05.
SZ
19
 
11
Okt 06.
CS
22
 
10
Okt 07.
P
21
 
10
Okt 08.
SZ
21
 
11
Okt 09.
V
20
 
10
Okt 10.
H
20
 
11
Okt 11.
K
18
 
9
Okt 12.
SZ
16
 
9

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.5
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe