Az éghajlatváltozás menetét megváltoztató jogi csaták!

A kormányok, a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek és a légitársaságok egyre gyakrabban szembesülnek klímaperekkel. Isabella Kaminski elemzi, milyen különbséget jelent ez a jogi lépés, és mennyiben segíti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

2015-ben a holland kormányzati ügyvédek asztalán olyan per ült, amilyenre eddig nem volt példa. Az államot beperelték, mert nem tesz eleget állampolgárainak a klímaváltozástól való megvédése érdekében. A holland környezetvédelmi érdekképviseleti non-profit Urgenda által benyújtott kereset egyike volt az első hullámzásnak az elmúlt évek éghajlat-változási perek cunamijává váló eseményében. Amióta az Urgenda megnyerte az ügyét a holland jogrendszer egymást követő lépcsőin, a perek megugrása világszerte széles területet fed le; a nem megfelelő állami szén-dioxid-csökkentési céloktól és stratégiáktól a vállalati tétlenségig és félretájékoztatásig , valamint az éghajlattal kapcsolatos kártérítési igényekig.

2024 áprilisában újabb mérföldkőnek számító ítélet érkezett, amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága döntött egy svájci nők egy csoportja által indított ügyben. A Bíróság megállapította, hogy Svájc nem lépett fel kellőképpen az éghajlatváltozás ellen, és ezzel megsértette a nők emberi jogait.

Jelenleg több mint 2500 pert tartanak nyilván világszerte a Columbia University Sabin Center for Climate Change Law adatbázisai szerint. A klímaperjelenség pedig semmi jelét nem mutatja annak, hogy hamarosan megállna. Ezek a perek segítenek átírni az éghajlatváltozásról szóló nyilvános narratívát, és bizonyos esetekben valódi változást eredményeznek a kormány és a vállalati politikában – akár nyernek, akár veszítenek. Az éghajlati perek valóban globális mozgalommá váltak – mondja Joana Setzer, a London School of Economics and Political Science (LSE) Klímaváltozási és Környezetvédelmi Kutatóintézetének adjunktusa. Setzer biztos abban, hogy a peres eljárásoknak pozitív hatásai vannak.

Forrás: BBC

Napos, kora nyári idő!

Kedden reggel az ország nagy részén derült lesz az ég, csapadék nem várható. A minimum hőmérséklet értéke 3 és 15 fok...

Közelítjük a 30 fokot!

Szombat: Gyengén vagy közepesen felhős idő várható sok napsütéssel. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de az...

Visszatér a meleg!

Péntek: Napos idő várható gomolyfelhőkkel. Számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni, de helyenként záporeső...
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 29.
H
26
 
11
Ápr 30.
K
26
 
13
Máj 01.
SZ
25
 
13
Máj 02.
CS
24
 
13
Máj 03.
P
25
 
13
Máj 04.
SZ
24
 
13

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
5.48
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe