Hójelentés - Szatymaz

Szatymaz hóállás:

0cm
Hójelentés - Szatymaz, hóállás, hovastagság

Hótérkép

0cmSzatymaz

További települési adatok

További sípályák adatai

További települések adatai
Abony0cm
Arnót0cm
Árpás0cm
Badacsony Badacsonytomaj0cm
Bajna0cm
Bakonybél Somhegypusztahófolt
Bakonykoppányhófolt
Bakonyszentkirály0cm
Balatonkeresztúrhófolt
Balatonmagyaród gátőrházhólepel
Bálványos0cm
Békéscsaba Irányítótorony0cm
Bodony0cm
Bódvaszilashófolt
Bősárkány0cm
Budapest Csepel0cm
Budapest Kelenföld0cm
Budapest Kispest0cm
Budapest Mátyásföld0cm
Budapest Obszervatórium0cm
Budapest Pestszentimre0cm
Budapest Remetekertváros0cm
Budapest Újpest0cm
Bükkzsérc0cm
Csabacsűd0cm
Csaroda0cm
Csatka0cm
Csepreghófolt
Csorna0cm
Csurgó1cm
Dabrony0cm
Debrecen Kerekestelep0cm
Dédestapolcsány0cm
Dunaharaszti0cm
Dunavarsány0cm
Eger Főiskola0cm
Egerfarmos0cm
Ercsi0cm
Érd0cm
Feketeerdő0cm
Felcsút0cm
Felsődobsza0cm
Felsőszentiván0cm
Felsőszölnök1cm
Fertőhomok0cm
Fertőrákoshólepel
Fertőszentmiklóshófolt
Fertőújlak0cm
Földeák0cm
Füzesgyarmat0cm
Gacsály0cm
Gárdony Agárd0cm
Gasztonyhófolt
Gencsapátihólepel
Gölle0cm
Gyál0cm
Gyenesdiáshófolt
További települések adatai
Győr0cm
Győr Belváros0cm
Győrsövényház0cm
Győrszemere Nagyszentpál0cm
Hagyárosböröndhófolt
Hajdúhadház0cm
Hárskút0cm
Hédervár0cm
Herendhófolt
Hidegkút0cm
Himodhólepel
Hőgyész0cm
Ikrény Lesvárpuszta0cm
Ipolytölgyes0cm
Iregszemcse0cm
Jákhófolt
Káld0cm
Kaposfőhólepel
Karancskeszi0cm
Kékestető Meteorológia1cm
Kenderes0cm
Kercaszomor2cm
Kerkafalva1cm
Kerta0cm
Kétpó0cm
Kisbér0cm
Kiskunhalas0cm
Kocsord0cm
Kölked0cm
Komárom Szőny0cm
Kömlő0cm
Kőszeghólepel
Kübekháza0cm
Kup0cm
Lenti1cm
Letenye1cm
Marcaltő0cm
Márianosztra0cm
Markotabödöge0cm
Martfű0cm
Máza0cm
Méhkerék0cm
Mencshely0cm
Mezőpeterd0cm
Miskolc Tűzoltósághófolt
Moha0cm
Monor0cm
Mosonmagyaróvár Kuti-telep0cm
Nagykanizsa Meteorológia1cm
Nagyvázsony0cm
Nickhófolt
Nyírbogát0cm
Nyírtelek0cm
Óhídhófolt
Öskü0cm
Pákahófolt
Paks Meteorológia0cm
További települések adatai
Pápa Belváros0cm
Páprádhófolt
Peresznye1cm
Pilisszentkereszt0cm
Pogány Irányítótoronyhólepel
Rábagyarmat1cm
Rakamaz0cm
Romhány0cm
Ruzsa0cm
Salgótarján Rónafalu0cm
Simontornya0cm
Siófok Obszervatórium0cm
Somogyhatvanhólepel
Somogyvár0cm
Sopron Brennbergbánya2cm
Sopron Meteorológiahólepel
Sopronhorpács0cm
Súr0cm
Szada0cm
Szakály0cm
Szalafő1cm
Szálka0cm
Szár0cm
Szatymaz0cm
Szeged Obszervatórium0cm
Szeged Újszeged0cm
Székesfehérvár0cm
Szentmártonkáta0cm
Szinhófolt
Szob0cm
Szőlősardó4cm
Szombathely Gyöngyöshermánhólepel
Szombathely Meteorológiahólepel
Tab0cm
Tamási0cm
Tapolca0cm
Tardos0cm
Tiszalök0cm
Tolcsva0cm
Tornyospálca0cm
Újlőrincfalva0cm
Újszentmargita0cm
Úrkút0cm
Vághófolt
Váralja0cm
Városlőd0cm
Vecsés0cm
Vép0cm
Vésehólepel
Veszprémhólepel
Vilyvitány0cm
Zalakomárhólepel
Zalatárnokhófolt
Zirc0cm
Zsadány0cm
Zsámbék0cm
Zsana0cm
További települések adatai
Az adatok forrása: OMSz
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Dec 03.
CS
3
 
-1
12mm
61%
Dec 04.
P
7
 
1
3mm
22%
Dec 05.
SZ
10
 
5
Dec 06.
V
11
 
5
2mm
35%
22km/h
KDK
Dec 07.
H
8
 
3
7mm
65%
Dec 08.
K
6
 
2
1mm
35%
Dec 09.
SZ
5
 
3
3mm
55%
Dec 10.
CS
6
 
3
5mm
55%
Dec 11.
P
5
 
2
3mm
45%
Dec 12.
SZ
5
 
2
3mm
45%

Akasztófa

Magyar   Angol   Német
_______
Ezek a betűk már voltak:
A kérdezett betű:
Új feladványt kérek!

Hójelentés

A hó

Az aktuális hójelentés mellett érdemes és érdekes lehet kicsit alaposabban is megismerni, hogy mi is az a hó, mik befolyásolják a hóesést, hóvastagságot, a hóállást, mit nevezünk friss hónak, hogy alakulnak ki a különböző hórétegek.

A hó 0°C alatt képződő csapadék, amely vízpárát tartalmazó levegő további lehűlésével jön létre, amikor a képződött jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és végül hókristállyá egyesülnek. A jégkristályok alakja – keletkezésük folytán – nagyon különböző, elsősorban a hőmérséklettől függ.

Hójelentés hoállás sípálya datok.Mivel a hó kis összetevőkből áll, ezért granuláris anyagnak tekinthető. A hóréteg laza, puha, könnyű szerkezetű, amíg külső nyomás nem éri. A hópelyhek számos méretben és mintázatban érhetnek földet. Az olvadásnak és a visszafagyásnak köszönhetően hódara, jégcseppek, vagy jégeső formájában is földet érhet. A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hó hullását havazásnak hívjuk. Havazások inkább alacsony légnyomású rendszerek, úgy nevezett mérsékelt égövi ciklonokban feláramló levegő hatására alakulhat ki. Ahol a környezethez viszonyítva melegebb hőmérsékletű víztestek vannak, amelyekből pára kerül a levegőbe, ott kialakulhat az úgy nevezett tó-miatti havazás. Helyi szinten a tó-miatti havazások akár erőteljes csapadékképződést is okozhatnak. A hóviharok olyankor alakulnak ki, amikor egy ciklon központja nagy nedvességtartalmat biztosító helyen helyezkedik el, ami a tó-miatti havazás kialakulásához hasonló körülményt biztosít. A hegyek szélnek kitett hegyoldalain a felszálló légáramlatok hatására heves hózáporok is kialakulhatnak, ha a légkör elég hideg hozzá. A havazás mennyiségének meghatározásához speciális csapadékgyűjtő edényzet szükséges.

Hópelyhek fajtáiA havat, mikor már földet ért többféle módon is lehet csoportosítani. Lehet porhó, ha a kristályok nem tapadnak össze és a földön is megtartják kristályos szerkezetüket. Lehet tapadó hó, ha a hó nagy hópelyhekből állt össze és emiatt laza szerkezetű. Olvadás idején a porhó is könnyebben tapad. Amikor a kristályos szerkezetű porhavat fújja a szél hófúvás alakul ki, amely akár méteres hóbuckákat, hófalakat is emelhet. Ha a hó saját tömegénél fogva megcsúszik azon a felületen, ahová hullott, akkor meredekebb lejtőkön akár lavina kialakulását is okozhatja. A hó fehérsége visszaveri a napsugarakat. A hó magasabb hőmérsékletű időjárás esetén nem felmelegszik a napsugárzás hatására, hanem olvadni kezd. A lehullott hómennyiség egységnyi folyadékmennyiségét azért szokták mérni a folyók vízgyűjtő területein, mert a hirtelen jött felmelegedés során nagyobb mennyiségű olvadékvíz is származhat a különböző összetételű hórétegekből. Ez áradásokat, árvizeket okozhat a kora tavaszi időszak során.

A hóréteg fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termények életében, mert hőszigetelő rétegként működik télen, amikor a hótakaró ellepi a vetéseket. Amennyiben sok-sok éven keresztül a hideg időjárású periódus során a lehullott hómennyiség nem olvad el időről-időre, akkor a hosszú évek alatt kialakult jégtömeg a gleccser. A friss hó zajcsökkentő hatású, mivel a hókristályok közé rekedt levegő elnyeli a hangrezgéseket. Ezen hatás azonban gyorsan elmúlik akkor, ha ónos eső vékony jégréteget képez a hó felszínén. A frissen hullott havon való séta közben a lépések ropogó hangot adnak alacsony hőmérséklet esetén.

Egy hóvihart jellemezhet erős havazás, míg a látótávolságot jelentősen csökkentő hófúváshoz szükség van hóra, ám erős szélre is. Síkvidéki területeken a havazás akár egy méter vastag hóréteget is kialakíthat, míg hegyvidékekkel szabdalt vidékeken akár a több méteres magasságot is elérheti a lehulló hó mennyisége. Amikor jelentősebb hómennyiség hullik le, akkor a közlekedés rendkívül nehézkessé válhat, ugyanakkor a hómobilok, motoros szánok, hótaposók és sílécek használatával lehet alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ha erőteljes havazás alakul ki kora ősszel, vagy késő tavasszal, amikor még a lombhullató fákat levélzet borítja, akkor ezekben a növényekben a hó és a hideg komoly károkat okozhat. Azokon a területeken, ahol minden évben jelentős hómennyiség hullik le, ott régen jégvermeket alakítottak ki, ahol a jég mellett, gyakran havat használtak arra, hogy a nyári hónapok során azzal hűtsék a különféle hideget igénylő élelmiszereket.

Havazás jégcsapok

Újhó

Újhónak nevezünk minden hófajtát, ahol a hókristály eredeti formájában található, függetlenül attól, hogy mennyi ideje hullott. Kristályszerű, többnyire hatsugaras csillagocskák laza szerkezettel.

Az újhó fajtái

Vadhó

Nagyon nagy hidegben és szélcsendben keletkezik. Többnyire kis pelyhekben hull, de kristályai különösen hosszú sugarúak, ezért laza, omlós szerkezetű. Elsősorban Kanadában és Új-Zélandon található. Térfogatsúlya 10-30 kg/m3.

Porhó

Könnyű laza hó, hidegben is pelyhekben hull, nem áll össze hólabdává. Térfogatsúlya 30-60 kg/m3.

Újó, régihó.

Nedves hó (péphó)

0 °C körüli időjárásban, nagy pelyhekben hull (sok összetapadt hókristály). Gyúrható, filcszerű. Hógolyózni ez a legjobb

Hódara

Akkor keletkezik, ha a hópelyhek útközben vízzel találkoznak, azután megfagynak. Golyó alakú, levegőt is tartalmazó szemcsékben hull. Ha a hódara további vizet vesz fel, megfagyva jéggé alakul (jégeső).

Találkozunk még két kristályos szerkezetű természetes jelenséggel, amelyeket nem tekintünk újhónak:

Felületi dér

Nagy hidegben a hófelületen keletkezik, csillogó, laza szerkezetű kristályokkal. Ha később újhó fedi, veszélyes, lavinaképző csúszóréteget képezhet.

Zúzmara

A kiálló tárgyakra ködcseppecskék fagynak (faágak, felvonó oszlopok). A kristályok mindig széllel szemben növekszenek.

Mesterséges hó

A sípályákon fagypont alatti hőmérsékleten apró cseppekre porlasztott vizet fújnak egy ventilátor elé (hóágyú) a levegőben a cseppek megfagynak. Mivel nem kristályos szerkezetű, kevesebb levegőt tartalmaz, mint a természetes hófajták. A sípályákon tartós tömör réteget alkot.

Régi hó

Az újhó hőmérsékleti és erőhatásokra (szél, rétegnyomás) átalakul. A hókristályok hószemcsékké alakulnak (leépülő átalakulás), egyidejűleg az egymás melletti szemcsék kölcsönhatásba lépnek (felépülő átalakulás) filcesednek. Durva szemcsés (d>2 mm) és finom szemcsés (d<2 mm) régi havat különböztetünk meg.

A régi hó fajtái:

Csonthó (firnhó): A hó többszöri olvadása és ismételt fagyása eredményeképpen keletkezik. Ideális hó lesikláshoz. Túlzott olvadás és fagyás hatására jegesedik. Ha nem képes megfagyni, vizes kocsonyahóvá, majd latyakos hóvá alakul.
Száraz csonthó térfogatsúlya: 400-700 kg/m3
Nedves csonthó térfogatsúlya: 600-800 kg/m3

Kérges hó (harsch)

Olvadt kérges hó: a felületi réteg megolvadása és ismételt megfagyása következtében jön létre.
Szélharsch: a szélnyomás hatására jön létre. A síelők mindkettőt beszakadó kéregnek nevezik.
Tömött hó: A szél a hóesés közben összetöri a hókristályokat, és a szél alatti oldalon szorosan tömörítve lerakja. Rosszul kötődnek a rétegek egymáshoz, lavina esetén táblaszerűen leszakadnak. Száraz tömött hó: 200-400 kg/m3. Nedves tömött hó: 400-450 kg/m3

Préselt hó

Szél felőli lejtőn hóeséskor vagy ismételt olvadáskor-fagyáskor a szél a havat szilárdan összepréseli.

Úszóhó (lebegő hó)

a hótakaró földközeli rétegeiben belső zúzmaraképződés következtében a régi hó csésze alakú (rizsszerű) szemcsékké alakul át. Az átalakulás térfogatvesztéssel jár, így a hó külső terhelés hatására beszakadhat. A csésze alakú szemcséknek nincsen kötődésük egymáshoz, ezért (csapágygolyószerűen) rendkívül lavinaveszélyes csúszóréteget képez a fölötte elhelyezkedő hóréteg számára. Nagy hidegben, hószegény télelőn is keletkezhet, de létrejöhet a hórétegben, a hókristályok leépülő és gátolt felépülő átalakulása eredményeképpen.

Forrás