Hójelentés - Budapest Csepel

Budapest Csepel hóállás:

0cm
Hójelentés - Budapest Csepel, hóállás, hovastagság

Hótérkép

0cmBudapest Csepel

További települési adatok

További sípályák adatai

További települések adatai
Árpás0cm
Badacsony Badacsonytomaj0cm
Bajna0cm
Bakonybél Somhegypuszta0cm
Bakonykoppány0cm
Bakonyszentkirály0cm
Balatonkeresztúr0cm
Balatonújlak0cm
Bálványos0cm
Bódvaszilashófolt
Bősárkány0cm
Budapest Csepel0cm
Budapest Kelenföld0cm
Budapest Kispesthófolt
Budapest Mátyásföldhófolt
Budapest Obszervatórium0cm
Budapest Pestszentimre0cm
Budapest Remetekertvároshófolt
Bükkzsérchófolt
Csabacsűd0cm
Csaroda0cm
Csatka0cm
Csepreg0cm
Csorna0cm
Csurgó0cm
Dabrony0cm
Debrecen Kerekestelephófolt
Dédestapolcsányhófolt
Diósjenőhófolt
Dunaharaszti0cm
Eger Főiskolahófolt
Egerfarmos0cm
Ercsi0cm
Érd0cm
Feketeerdő0cm
Felcsúthófolt
Felsődobsza0cm
Felsőszölnök0cm
Fertőszentmiklós0cm
Fertőújlak0cm
Gasztony0cm
Gencsapáti0cm
Gibárthófolt
Gölle0cm
Gyenesdiás0cm
Győr0cm
Győrsövényház0cm
Győrszemere Nagyszentpál0cm
Hagyárosbörönd0cm
Hajdúhadházhófolt
Hárskúthófolt
Hédervár0cm
Herend0cm
További települések adatai
Hidegkút0cm
Himod0cm
Hőgyész0cm
Ikrény Lesvárpuszta0cm
Ipolytölgyes0cm
Iregszemcse0cm
Isaszeg Falumúzeumhófolt
Ják0cm
Kecskemét repülőtér (dél)0cm
Kékestető Meteorológia4cm
Kercaszomor0cm
Kerkafalva0cm
Kerta0cm
Kétpó0cm
Kisbér0cm
Kiskunhalas0cm
Kistarcsa0cm
Kocsordhófolt
Kölked0cm
Komárom Szőny0cm
Kömlőhófolt
Kőszeg0cm
Kübekháza0cm
Kup0cm
Lenti0cm
Letenye0cm
Lovászpatona0cm
Maglód0cm
Marcaltő0cm
Márianosztrahófolt
Markotabödöge0cm
Martfű0cm
Méhkerék0cm
Mencshely0cm
Mesztegnyő0cm
Mezőkövesd0cm
Miskolc Berekaljahófolt
Miskolc Tűzoltósághófolt
Moha0cm
Monor0cm
Nagykanizsa Meteorológia0cm
Nagyvázsony0cm
Nick0cm
Nógrádszakálhólepel
Nyírbogáthófolt
Nyírtelek0cm
Óhíd0cm
Öskü0cm
Páka0cm
Paks Meteorológia0cm
Pápa repülőtér (dél)0cm
Pér irányítótorony0cm
Peresznye0cm
További települések adatai
Pogány Irányítótorony0cm
Putnokhófolt
Rábagyarmat0cm
Rakamaz0cm
Réde0cm
Romhány0cm
Ruzsa0cm
Sáregres Cece0cm
Simontornya0cm
Siófok Obszervatórium0cm
Somogyhatvan0cm
Somogyvár0cm
Sopron Brennbergbánya0cm
Sopron Meteorológia0cm
Sopronhorpács0cm
Súr0cm
Szadahófolt
Szakály0cm
Szalafő0cm
Szálka0cm
Szatymaz0cm
Szeged Obszervatórium0cm
Székesfehérvár0cm
Szentmártonkáta0cm
Szinhófolt
Szobhófolt
Szolnok repülőtér (dél)0cm
Szőlősardó3cm
Szombathely Gyöngyöshermán0cm
Szombathely Meteorológia0cm
Tab0cm
Tamási0cm
Táplánszentkereszt0cm
Tapolca0cm
Tardoshófolt
Terpeshófolt
Tiszalökhófolt
Tolcsvahófolt
Tornyospálcahófolt
Úrkút0cm
Vág0cm
Váralja0cm
Városlőd0cm
Vecséshófolt
Vése0cm
Veszprém0cm
Vilyvitányhófolt
Zalakomár0cm
Zalalövő0cm
Zalatárnok0cm
Zirchófolt
Zsadány0cm
Zsámbék0cm
További települések adatai
Zsana0cm
Az adatok forrása: OMSz
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Dec 09.
H
5
 
3
7mm
51%
Dec 10.
K
6
 
0
11mm
75%
22km/h
ÉÉNy
Dec 11.
SZ
3
 
-2
Dec 12.
CS
2
 
0
5mm
70%
1cm
70%
Dec 13.
P
3
 
1
8mm
80%
Dec 14.
SZ
4
 
1
1mm
30%
Dec 15.
V
5
 
0
Dec 16.
H
8
 
3
Dec 17.
K
9
 
2
Dec 18.
SZ
8
 
2
1mm
40%

Kirakós játék

lépések:
Idő:

Hójelentés

A hó

Az aktuális hójelentés mellett érdemes és érdekes lehet kicsit alaposabban is megismerni, hogy mi is az a hó, mik befolyásolják a hóesést, hóvastagságot, a hóállást, mit nevezünk friss hónak, hogy alakulnak ki a különböző hórétegek.

A hó 0°C alatt képződő csapadék, amely vízpárát tartalmazó levegő további lehűlésével jön létre, amikor a képződött jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és végül hókristállyá egyesülnek. A jégkristályok alakja – keletkezésük folytán – nagyon különböző, elsősorban a hőmérséklettől függ.

Hójelentés hoállás sípálya datok.Mivel a hó kis összetevőkből áll, ezért granuláris anyagnak tekinthető. A hóréteg laza, puha, könnyű szerkezetű, amíg külső nyomás nem éri. A hópelyhek számos méretben és mintázatban érhetnek földet. Az olvadásnak és a visszafagyásnak köszönhetően hódara, jégcseppek, vagy jégeső formájában is földet érhet. A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hó hullását havazásnak hívjuk. Havazások inkább alacsony légnyomású rendszerek, úgy nevezett mérsékelt égövi ciklonokban feláramló levegő hatására alakulhat ki. Ahol a környezethez viszonyítva melegebb hőmérsékletű víztestek vannak, amelyekből pára kerül a levegőbe, ott kialakulhat az úgy nevezett tó-miatti havazás. Helyi szinten a tó-miatti havazások akár erőteljes csapadékképződést is okozhatnak. A hóviharok olyankor alakulnak ki, amikor egy ciklon központja nagy nedvességtartalmat biztosító helyen helyezkedik el, ami a tó-miatti havazás kialakulásához hasonló körülményt biztosít. A hegyek szélnek kitett hegyoldalain a felszálló légáramlatok hatására heves hózáporok is kialakulhatnak, ha a légkör elég hideg hozzá. A havazás mennyiségének meghatározásához speciális csapadékgyűjtő edényzet szükséges.

Hópelyhek fajtáiA havat, mikor már földet ért többféle módon is lehet csoportosítani. Lehet porhó, ha a kristályok nem tapadnak össze és a földön is megtartják kristályos szerkezetüket. Lehet tapadó hó, ha a hó nagy hópelyhekből állt össze és emiatt laza szerkezetű. Olvadás idején a porhó is könnyebben tapad. Amikor a kristályos szerkezetű porhavat fújja a szél hófúvás alakul ki, amely akár méteres hóbuckákat, hófalakat is emelhet. Ha a hó saját tömegénél fogva megcsúszik azon a felületen, ahová hullott, akkor meredekebb lejtőkön akár lavina kialakulását is okozhatja. A hó fehérsége visszaveri a napsugarakat. A hó magasabb hőmérsékletű időjárás esetén nem felmelegszik a napsugárzás hatására, hanem olvadni kezd. A lehullott hómennyiség egységnyi folyadékmennyiségét azért szokták mérni a folyók vízgyűjtő területein, mert a hirtelen jött felmelegedés során nagyobb mennyiségű olvadékvíz is származhat a különböző összetételű hórétegekből. Ez áradásokat, árvizeket okozhat a kora tavaszi időszak során.

A hóréteg fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termények életében, mert hőszigetelő rétegként működik télen, amikor a hótakaró ellepi a vetéseket. Amennyiben sok-sok éven keresztül a hideg időjárású periódus során a lehullott hómennyiség nem olvad el időről-időre, akkor a hosszú évek alatt kialakult jégtömeg a gleccser. A friss hó zajcsökkentő hatású, mivel a hókristályok közé rekedt levegő elnyeli a hangrezgéseket. Ezen hatás azonban gyorsan elmúlik akkor, ha ónos eső vékony jégréteget képez a hó felszínén. A frissen hullott havon való séta közben a lépések ropogó hangot adnak alacsony hőmérséklet esetén.

Egy hóvihart jellemezhet erős havazás, míg a látótávolságot jelentősen csökkentő hófúváshoz szükség van hóra, ám erős szélre is. Síkvidéki területeken a havazás akár egy méter vastag hóréteget is kialakíthat, míg hegyvidékekkel szabdalt vidékeken akár a több méteres magasságot is elérheti a lehulló hó mennyisége. Amikor jelentősebb hómennyiség hullik le, akkor a közlekedés rendkívül nehézkessé válhat, ugyanakkor a hómobilok, motoros szánok, hótaposók és sílécek használatával lehet alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ha erőteljes havazás alakul ki kora ősszel, vagy késő tavasszal, amikor még a lombhullató fákat levélzet borítja, akkor ezekben a növényekben a hó és a hideg komoly károkat okozhat. Azokon a területeken, ahol minden évben jelentős hómennyiség hullik le, ott régen jégvermeket alakítottak ki, ahol a jég mellett, gyakran havat használtak arra, hogy a nyári hónapok során azzal hűtsék a különféle hideget igénylő élelmiszereket.

Havazás jégcsapok

Újhó

Újhónak nevezünk minden hófajtát, ahol a hókristály eredeti formájában található, függetlenül attól, hogy mennyi ideje hullott. Kristályszerű, többnyire hatsugaras csillagocskák laza szerkezettel.

Az újhó fajtái

Vadhó

Nagyon nagy hidegben és szélcsendben keletkezik. Többnyire kis pelyhekben hull, de kristályai különösen hosszú sugarúak, ezért laza, omlós szerkezetű. Elsősorban Kanadában és Új-Zélandon található. Térfogatsúlya 10-30 kg/m3.

Porhó

Könnyű laza hó, hidegben is pelyhekben hull, nem áll össze hólabdává. Térfogatsúlya 30-60 kg/m3.

Újó, régihó.

Nedves hó (péphó)

0 °C körüli időjárásban, nagy pelyhekben hull (sok összetapadt hókristály). Gyúrható, filcszerű. Hógolyózni ez a legjobb

Hódara

Akkor keletkezik, ha a hópelyhek útközben vízzel találkoznak, azután megfagynak. Golyó alakú, levegőt is tartalmazó szemcsékben hull. Ha a hódara további vizet vesz fel, megfagyva jéggé alakul (jégeső).

Találkozunk még két kristályos szerkezetű természetes jelenséggel, amelyeket nem tekintünk újhónak:

Felületi dér

Nagy hidegben a hófelületen keletkezik, csillogó, laza szerkezetű kristályokkal. Ha később újhó fedi, veszélyes, lavinaképző csúszóréteget képezhet.

Zúzmara

A kiálló tárgyakra ködcseppecskék fagynak (faágak, felvonó oszlopok). A kristályok mindig széllel szemben növekszenek.

Mesterséges hó

A sípályákon fagypont alatti hőmérsékleten apró cseppekre porlasztott vizet fújnak egy ventilátor elé (hóágyú) a levegőben a cseppek megfagynak. Mivel nem kristályos szerkezetű, kevesebb levegőt tartalmaz, mint a természetes hófajták. A sípályákon tartós tömör réteget alkot.

Régi hó

Az újhó hőmérsékleti és erőhatásokra (szél, rétegnyomás) átalakul. A hókristályok hószemcsékké alakulnak (leépülő átalakulás), egyidejűleg az egymás melletti szemcsék kölcsönhatásba lépnek (felépülő átalakulás) filcesednek. Durva szemcsés (d>2 mm) és finom szemcsés (d<2 mm) régi havat különböztetünk meg.

A régi hó fajtái:

Csonthó (firnhó): A hó többszöri olvadása és ismételt fagyása eredményeképpen keletkezik. Ideális hó lesikláshoz. Túlzott olvadás és fagyás hatására jegesedik. Ha nem képes megfagyni, vizes kocsonyahóvá, majd latyakos hóvá alakul.
Száraz csonthó térfogatsúlya: 400-700 kg/m3
Nedves csonthó térfogatsúlya: 600-800 kg/m3

Kérges hó (harsch)

Olvadt kérges hó: a felületi réteg megolvadása és ismételt megfagyása következtében jön létre.
Szélharsch: a szélnyomás hatására jön létre. A síelők mindkettőt beszakadó kéregnek nevezik.
Tömött hó: A szél a hóesés közben összetöri a hókristályokat, és a szél alatti oldalon szorosan tömörítve lerakja. Rosszul kötődnek a rétegek egymáshoz, lavina esetén táblaszerűen leszakadnak. Száraz tömött hó: 200-400 kg/m3. Nedves tömött hó: 400-450 kg/m3

Préselt hó

Szél felőli lejtőn hóeséskor vagy ismételt olvadáskor-fagyáskor a szél a havat szilárdan összepréseli.

Úszóhó (lebegő hó)

a hótakaró földközeli rétegeiben belső zúzmaraképződés következtében a régi hó csésze alakú (rizsszerű) szemcsékké alakul át. Az átalakulás térfogatvesztéssel jár, így a hó külső terhelés hatására beszakadhat. A csésze alakú szemcséknek nincsen kötődésük egymáshoz, ezért (csapágygolyószerűen) rendkívül lavinaveszélyes csúszóréteget képez a fölötte elhelyezkedő hóréteg számára. Nagy hidegben, hószegény télelőn is keletkezhet, de létrejöhet a hórétegben, a hókristályok leépülő és gátolt felépülő átalakulása eredményeképpen.

Forrás