A felhőkarcolók elsötétednek, több milliárd madár biztonsága érdekében!

Körülbelül kétmilliárd madár repül át Texason tavasszal – és a kivilágított épületek halálos kockázatot jelentenek. A lámpák éjszakai leoltása számtalan végzetes ütközést menthet meg.

Ködös csütörtök reggel volt, amikor Josh Henderson állatvédelmi felügyelő tömeges halálozásról kapott hírt. 2017. május 4-én 395 vándormadár pusztult el, miután nekiütköztek az egyik irodatoronynak a texasi Galvestonban. Legtöbbjük poszáta volt : kicsi, fényes, színes madarak, amelyek különösen nagy számban fordulnak elő Texasban. A National Audubon Society , az egyesült államokbeli madárvédelmi csoport szerint hazatérő tavaszi vándorláson vettek részt , egy csodálatos utazáson, amely a telelőhelyektől egészen délen Mexikóig egészen Kanadáig terjedő fészkelőhelyekig viszi őket.

A madarak szempontjából Texas egy jelentős átrepülő állam: körülbelül kétmilliárd madár , vagyis minden harmadik, az Egyesült Államokon át vándorló madár repül át tavasszal a Lone Star államon. Szoros fekvésű, két fő vándorlóút találkozásánál – a széles észak-déli útvonalak mentén, amelyeket sok különböző madárfaj használ a vándorláshoz. Mind a Central Americas Flyway , amely a kanadai sarkvidéktől Argentína déli csücskéig húzódik, és a vízi utakban gazdag , a vándorló vízimadarak által kedvelt Mississippi Flyway is áthalad Texason.

Az útvonal mentén rengeteg veszély fenyeget – beleértve a városi fényeket is . Bár a galvestoni ütközés különösen drámai példa volt, az épületekbe ütköző madarak gyakori jelenség. Évente 365 millió és egymilliárd madár pusztul el épületek ütközései során az Egyesült Államokban. A kockázat megnő, ha nagy számban vándorolnak át a városokon.

A halálos balesetek több mint fele alacsony épületekkel, például emberek otthonával történt. A madarak épületenként kis számban ütközhetnek velük, de ez összeadódik, mivel a házak annyira elterjedtek. Azonban, amint azt a Galveston eset és a tömeges madárbalesetek az Egyesült Államok más városaiban mutatják, a nagy kivilágított épületek, például a felhőkarcolók, kongresszusi központok és irodaházak aránytalan fenyegetést jelenthetnek, és egyszerre több száz madár pusztulhat el, az egyes épületek hatalmas mérete miatt. 2023 októberében közel 1000 madár pusztult el egyetlen éjszaka alatt az őszi vándorlás során egy chicagói tóparti kongresszusi központban.

Farnsworth szerint Chicago, Houston, Dallas, New York City és Atlanta azok a városok, ahol a legnagyobb a vándorló madarak veszélye a fényszennyezés szempontjából. Az Audobon nyilvántartása szerint ezek a városok Lights Out kampányt folytatnak .

Forrás: BBC

Napos és meleg időt hoz a...

Szombaton reggel délnyugaton közepesen vagy erősen felhős, másutt gyengén felhős lesz az ég. Számottevő mennyiségű...

Záporokkal, zivatarokkal...

Pénteken reggel sokfelé borult lesz az ég, elsősorban a Dunántúlon várható eső. A minimum hőmérséklet értéke 8 és 16...

Ezeket tedd villámlás idején...

Van egy ősi mondás: „Amikor mennydörög, menj zárt helyiségbe”, de további hasznos tippek és trükkök is szolgálnak, hogy
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Máj 05.
V
25
 
15
Máj 06.
H
24
 
16
Máj 07.
K
26
 
14
22km/h
DNy
Máj 08.
SZ
22
 
12
7mm
63%
Máj 09.
CS
19
 
10
5mm
33%
Máj 10.
P
20
 
9
Máj 11.
SZ
21
 
11
Máj 12.
V
22
 
10
Máj 13.
H
22
 
11
Máj 14.
K
22
 
11

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
5.75
erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
20-30 perc
Érzékeny bőr esetén:
25-35 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
45-60 perc

A nap képe