Vegánként is finomat? 3 tipp, hogy a növényi alapú étkezés is élvezhető legyen

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A vegetáriánus és a vegán táplálkozás, illetve életmód évről évre népszerűbb, mivel az állati eredetű élelmiszerek mellőzése nemcsak az egészségre lehet jó hatással, hanem a környezetre is.

vegán szemlélet hívei úgy vélik, hogy az állati eredetű fehérjék elhagyásával számos betegség kockázata csökkenthető, így kétségtelen, hogy mindkét étrend előnyös lehet, ha a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, a daganatos megbetegedések esélyének minimalizálása vagy az elhízás meggátolása a cél.

vegán szendvicsek
Forrás: Unsplash

Orvosi szempontból vitatott, hogy a növényi alapú étrendek mennyire jelentenek megoldást a civilizációs betegségekre, de tény, hogy sokaknál bejön a váltás: jobban érzik magukat tőle, energikusabbak és hisznek abban, hogy szervezetük is jól reagál.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek az étrendek környezetkímélőbbek és fenntarthatóbbak a hagyományos étrenddel szemben, és senkinek nem kell azon kattognia, hogy ártatlan, érző élőlényeknek kellett elpusztulnia a tápláléklánc oltárán. A vegánság nemcsak étrend, hanem életforma: akik ezt követik, azok kerülik az állatokat kizsákmányoló iparágakat (cirkusz, állatkert, méhészeti termékek), és sosem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat sem.

vegán finomságok
Forrás: Unsplash

Akik ellenérzésekkel vannak a növényi táplálkozás iránt, azok ezt vagy azzal indokolják, hogy így nem kerül be minden szükséges tápanyag és vitamin a szervezetbe, vagy azzal, hogy sokkal íztelenebb, egyhangúbb az étrend.

Előbbi felvetésre a szakemberek is azt mondják, hogy bizonyos, létfontosságú anyagok tényleg nem jutnak be pusztán a növényekkel, így azokat étrend-kiegészítők formájában pótolni kell. Éppen ezért a vegán proteinek például már dúsítottak aminosavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Utóbbira, az ízes életre pedig a következő tippek szolgálhatnak megoldásként, ha csak azért nem próbálta ki eddig valaki a vega táplálkozást, mert tart attól, hogy nem elég finom.

Fedezzük fel a fűszereket!

Sokszor egy ételhez az íze miatt ragaszkodunk és nem a tápértéke vagy összetétele miatt. Márpedig az ízek sokszor a fűszereken vagy egyén hozzávalókon múlnak. Érdemes kísérletezni és esélyt adni más kultúrák ízvilágának is, hiszen a kereskedelemnek hála ma már bármilyen nemzet fűszerei elérhetőek hazánkban is.

Törekedjünk a változatosságra!

Az ember, aki a szénhidrátokhoz, túlcukrozott ételekhez és üdítőkhöz, illetve zsíros húsokhoz van szokva, az nem is tudja, de ízlelőbimbói el vannak tömítődve. Amikor áttérünk egy tisztább étrendre, kell pár hét, mire a szervezetünk átáll, az ízlelésünk visszanyeri eredeti képességeit és újra fel fogjuk fedezni az egyes ételek valódi zamatát. A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, vegán fehérjék íze sokkal intenzívebb, mint azt gondolnánk, de kell idő az agynak, hogy emlékezzen, újra felfedezzen. Erre pedig a a legnagyobb bizonyíték. Aszeletek, kásák, müzlik és granolák egytől egyig egészséges, mégis finom alternatívákkal szolgálnak a hétköznapok során.

Válasszunk megfelelő vegán táplálékkiegészítőket!

Sokaknak hiányzik az édes íz, a desszertek világa, de a vegán hozzávalókból is megannyi finomság készíthető. Olvassunk utána ezeknek, fedezzük fel az alternatív dolgok nyújtotta ízeket, rá fogunk jönni, hogy nem is kell kompromisszumot kötni. Nem véletlen, hogy virágzik a mindenmentes iparág, manapság például kedvenc édességeink is könnyedén elkészíthetőek vegán alapanyagokból.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.