Édesszájúak figyelem: ezek az ország legjobb cukrászdái!

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Egy jó fagyi a nyári hőségben, egy finom tortaszelet a randin, tiramisuval megünnepelni az előléptetést, a diplomaosztó ebéd megkoronázása egy krémessel – mindig van okunk édességet enni! Most azt is megmutatjuk, itthon melyek a legjobb cukrászdák, ahová megéri betérni.

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz minden évben rangsorolja Magyarország legjobb vendéglátóhelyeit, és az éttermeken, street food-lelőhelyeken túl idén először az ország legjobb cukrászdáinak toplistáját is megtalálhatjuk a kiadványban. Mi is megéztük, hogy a magazin szerkesztősége és szakértőik szerint hová érdemes ellátogatni, ha valakinek édességre és minőségre fáj a foga.

A cukrászdák krémje – a tíz legjobb hely

A Dining Guide szerint 2022-ben az év cukrászdája a Málna The Pastry Shop lett. Ez a Bécsi úton található francia stílusú hely 2018-ban nyitott, tulajdonosa pedig nem más, mint a Gerbeaud egykori főcukrásza, Kolonics Zoltán és párja, Varga Ágnes. “Kolonics Zoltán gondolkodásmódját a tradicionális magyar cukrászat megújítása, a desszertek kortárs látásmódú újrafogalmazása vezérli. “ – írja róla a magazin, hozzátéve, hogy “signature desszerteknek számítanak a Kávés-málnás Opera, a „Málna”, illetve a Lactée-karamell-málna, az almás pite és az Esterházy is.” 

francia sütemények
Málna The Pastry Shop. Forrás: Dining Guide

A top tízes listában helyet kapott még a Málna mellett Auguszt József Cukrászdája, melynek elődjét Auguszt Elek nyitotta 1870-ben, és ennek a cukrászdinasztiának a tagja József is. A klasszikus magyar cukrászdai stílus jellemzi a helyet, Augusztból egyébként három is van Budapesten – Farkasréten, a belvárosi Kossuth Lajos utcában, de a Guide a legjobbnak a Fény utcait tartja.

Auguszt József Cukrászdája
Auguszt József Cukrászdája. Forrás: Dining Guide

A klasszikus polgári cukrászdák, kávéházak hangulatát idézi a Bergmann család vállalkozása, a Bergmann Cukrászdák. A legelső Győrben nyílt 1939-ben Bergmann Imre irányításával, 1992-ben és 1999-ben új helyek létesültek Balatonfüreden. Régi családi alapelvük, hogy a jó minőségű alapanyagokat nem szabad lecserélni silányra, ezt tükrözi az ikonikus Bergmann-krémes és a náluk kapható fagylaltok, torták, kenyerek és kávékülönlegességek széles választéka is.

Bergmann sütemények
Bergmann Cukrászda. Forrás: Dining Guide

Újlipótváros ad otthont a Chouchou-nak, melyet egy pályaelhagyó közgazdász, Szász Kinga cukrász alkotott meg, és ami szintén ott van a tízes toplistában. Bemutatkozásuk szerint “kézműves trüffelek, bonbonok, táblás csokoládék, francia ihletésű desszertek és hagyományos magyar sütemények modern változatait készítjük. Szeretünk új ízekkel és technológiákkal kísérletezni, a kiemelkedő minőség és a vendégek elégedettsége a legfontosabb küldetések számunkra.” 

díszített sütemény
Chouchou. Forrás: Dining Guide

Az előbb említett környéken kezdődött a DesszertNeked története is, hogy aztán egy elegáns üzlethelyiségbe költözzön a Paulay Ede utcában. Az újhullámos cukrászdákat erősítő kínálattal bíró helynek két éve az Allee bevásárlóközpontban nyílt testvére, hogy ne csak a pesti, hanem a budai oldalon lakók is élvezhessék a zserbókat, tortaszeleteket, sajttortákat, macaronokat és társaikat.

fánkos desszertek
DesszertNeked. Forrás: Dining Guide

Nem maradhat ki a listáról a világhírű Gerbeaud Café sem, melyet Gerbeaud Emil és Kugler Henrik alapítottak a 19. század végén. “A Gerbeaud cukrászati koncepciójában együtt jelenik meg a hagyomány és az innováció” – írja a Guide.“Ebben az újító szellemben vezetik a Gerbeaud műhelyét azért, hogy a népszerű klasszikusok kortárs formájukban kerülhessenek tányérra. A Gerbeaud minőségű alapanyagokkal dolgozik, és tartja a lépést a legmodernebb technológiákkal is.”

Sopron is kiveszi a részét, ha az ország legjobb cukrászdáiról van szó, az osztrák Harrer cukrászdinasztia első hazai helye itt nyílt meg lassan három évtizeddel ezelőtt. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászdánál lehetőség van betekinteni a kulisszák mögé, megnézni az évtizedes hagyományt, webshopjuk segítségével pedig otthonra is rendelhetünk az ínycsiklandozó falatokból.

csokoládés finomságok
Harrer Csokoládéműhely. Forrás: Dining Guide

Ugyancsak a legjobb cukrászdák közé tartozik a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace Kollázs étterméhez kapcsolódó cukrászat is, mely évek óta kiváló minőségű desszerteket vonultat fel. A Kollázs Patisserie feje Menyhárt Attila díjnyertes cukrászmester, így az ő neve garancia arra, hogy minőségi desszerteket kóstolhatunk itt. Menyhárt idén februárban megnyerte a a World Chocolate Masters közép-európai döntőjét, ezzel ő lett a régió továbbjutója a párizsi World Chocolate Masters döntőjébe. A Kollázsban pedig mindenképp érdemes kipróbálni a Cakes To Go lehetőséget, mely egy évszakonként változó és hat „újragondolt” klasszikus tortát kínál. 

sütemény a Kollázs Patisserie jóvoltából
Kollázs Patisserie. Forrás: Dining Guide

Tavaly nyílt Budaörsön a Nour – Art Of Desserts, és máris az ország legjobb cukrászdáinak toplistáján találta magát, ez persze nem véletlen. A modern francia cukrászati stílust képviselő hely tizenkét monodesszertet sorakoztat fel, utóbbi egyébként egy “önmagában és nem szeletként kínált sütemény (különleges és divatos desszert), melyben a mirror glaze vagy a bársonyos külső egy krémes hab réteget és egyéb textúrákat rejt.” Nemcsak az ízekre fektetnek óriási hangsúlyt ebben a luxusdesszertezőben, hanem az illatokra is, ugyanis emblematikus Nour signature tortájukhoz kapcsolódóan felkérték Minya Viktóriát, hogy tervezze meg a torta illatát, amelyet a torta elfogyasztása közben élvezhetünk is. 

kakaós desszert sütemény
Nour. Forrás: Dining Guide

Végül, de nem utolsósorban a The Ritz-Carlton Budapest desszertezője is felkerült a listára, melynek mindig elérhető tortája az ikonikus Ocoa Royal Csokoládé Torta, melyről a Guide azt írja, hogy ez az ország legjobb csokoládétortája. Mázás István főcukrász vezeti az egységet, ahol kiemelkedően finom az Epres Limoncello Torta, az Opera Kávé Torta és a Séf István Fekete Erdő Torta is.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.