Mire jó a sárgadinnye?

A nyár egyik kedvenc csemegéje a sárgadinnye. Azt viszont kevesen tudják, hogy az ázsiai eredetű gyümölcs nemcsak finomságként állja meg a helyét.

A sárgadinnyét körülbelül négyezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni, méghozzá Perzsiában. Ma alapvetően két fajtája ismert, az európai és az észak-amerikai sárgadinnye. A két típust leginkább ízük különbözteti meg: míg az európai fajta édes, addig a tengerentúli változat savanykásabb jellegű.

Érdekesség, hogy a világ sárgadinnye exportjának nagy részét, több mint 50 százalékát Kína bonyolítja le. Ugyanakkor felzárkózóban van Törökország, Irán, Egyiptom és India is, utóbbi 1,9 millió tonnát termeszt évente.
Üzleti értéke mellett mindenképp ki kell emelnünk az egészégre gyakorolt, jótékony hatásait is!

Mit tartalmaz a sárgadinnye?

A sárgadinnyének magas a béta-karotin tartalma. A béta-karotin szervezetünkben egy enzim hatására kettébomlik, így jutunk hozzá az értékes A-vitaminhoz. Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin fajta (a legtöbb vitamin vízben oldódik). Fontos szerepe van a növekedésben, biztosítja a csontok és fogak egészséges fejlődését. Az A-vitaminnak köszönhetően vagyunk képesek látni a szürkületben, hiánya farkasvakságot okozhat.

A béta-karotin mellett a sárgadinnye rengeteg C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a koronavírus-járvány során az orvosok gyakran ajánlották figyelmünkbe ezt a vitamintípust annak érdekében, hogy immunrendszerünket felvértezzük az esetleges támadások ellen.

A sárgadinnye a béta-karotin és C-vitamin mellett B9-vitaminnal is gazdagíthatja szervezetünk működését. A B9-vitamin a kismamáknak lehet ismerős, ugyanis a folsav, (vagyis B9-vitamin) elengedhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez. Emellett a B9-vitamin fontos a vörös- és fehérvérsejtek képződésénél, valamint a bélrendszer természetes működéséhez is elengedhetetlen.

Ha kíváncsi, hogy a mi mindenre jó még a sárgadinnye olvassa el a teljes cikket a colore.hu oldalon.