Az éjszaki tornádók a veszélyesebbek!

Az éjszakai tornádók sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak nagyobb katasztrófát, mint azok, amelyek nappal alakulnak ki.

A tornádók a nap bármely szakában tömeges pusztítást okozhatnak, és potenciálisan megölhetik azokat, akiket felkészületlenül kapnak el, de a sötétben előforduló tornádók sokkal nagyobb valószínűséggel válnak halálossá. Egy tanulmány szerint az éjszaka – amikor sok ember alszik – előforduló tornádók több mint kétszer nagyobb valószínűséggel vezetnek halálos kimenetelhez, mint a nappal kialakult tornádók.

A Walker Ashley, az Észak-Illinois Egyetem munkatársa által vezetett, 2008 októberében publikált tanulmány az Egyesült Államokban 1950 és 2005 között dokumentált 48 165 tornádó adatait vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy a felhőtölcsérek 27,3%-a éjjel, napnyugta és napkelte között történt. Azonban az éjszakai tornádók 27,3%-a volt felelős a halálos tornádók 39,3%-áért és az összes gyilkos tornádó 42,1%-áért az 55 éves vizsgálati időszak alatt. Másképpen fogalmazva, körülbelül minden 20 éjszakai tornádó vált halálossá, míg a nappali tornádók közül csak körülbelül egy volt gyilkos.

Ennek egyik oka az, hogy a tornádókat általában nem lehet látni a sötétben, hacsak nem világítja meg az eget gyakori villámlás. Emiatt kevesebb viharfigyelő is hajlandó éjszaka üldözni a viharokat, ami még nehezebbé teszi az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusai számára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a sötétben tornádók vannak a földön, és ez csökkentheti a figyelemfelhívás és riasztás átfutási idejét.

Ezenkívül az egyik napról a másikra fellépő tornádók sok embert elkaphatnak, mert előfordulhat, hogy alszanak, és nem vesznek tudomást arról, hogy egy veszélyes csavargó az irányukba tart.

Ashley tanulmánya szerint az Egyesült Államokban az éjszakai tornádók legnagyobb százaléka Arkansas alsó részén, Mississippi alsó és középső részén, valamint a Tennessee folyó völgyeiben található.Tennessee vezet az élen, a tornádók 45,8%-a sötétben történik. Arkansas tornádóinak 42,5%-a napnyugta és napkelte között történik, míg Kentuckyban a tornádók 41,5%-a éjszaka történik.

 

 

A cikk eredeti, angol nyelvű forrása: https://www.foxweather.com/

Csapadékos lesz a hétvége!

Szombaton reggel több helyen lesz erősen felhős az ég, a Dunántúlon és a főváros térségében várható gyenge eső...

Hűvös, helyenként csapadékos...

Péntek reggel az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, északkeleten és keletek lehetnek erősen felhős...

75 éve nem esett ennyi eső...

Káosz alakult ki az Egyesült Arab Emírségekben, miután az országban 75 év legtöbb csapadéka esett, és egyes területeken
7 napos előrejelzés

Budapest időjárás előrejelzése

Ápr 20.
SZ
12
 
5
Ápr 21.
V
12
 
5
3mm
24%
21km/h
ÉÉNy
Ápr 22.
H
12
 
3
Ápr 23.
K
15
 
6
4mm
0%
Ápr 24.
SZ
12
 
4
4mm
5%
Ápr 25.
CS
16
 
6
Ápr 26.
P
16
 
7
Ápr 27.
SZ
20
 
9
Ápr 28.
V
22
 
10

Orvosmeteorológia

Orvosmeteorlógia FőorvosSüsi

UV index

süsi
2.75
Gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.
Maximális ajánlott napon tölthető idő:
Nagyon érzékeny bőr esetén:
45-60 perc
Érzékeny bőr esetén:
60-75 perc
Kevésbé érzékeny bőr esetén:
100-120 perc

A nap képe